Най-големият айсберг в света се раздвижи, след като повече от

...
Най-големият айсберг в света се раздвижи, след като повече от
Коментари Харесай

За първи път от 30 години: Най-големият айсберг в света се раздвижи

Най-големият айсберг в света се раздвижи, откакто повече от 30 годинибешезалепен за океанското дъно, заяви Би Би Си.

Айсбергът A23a се отделя от антарктическото крайбрежие през 1986 година и се трансформира в мразовит остров в морето Уедъл.
Площта му е съвсем 4 000кв. км, което го прави над два пъти по-голям от площта на Лондон. Плочата е с дебелина към 400 м. За съпоставяне - най-високият небостъргач в Европа - лондонският Шард (Shard), е с височина 310 м. Защо след съвсем 40 години A23a е в придвижване в този момент?
" Попитах няколко сътрудници за това, чудейки се дали има някаква допустима смяна в температурата на водата в шелфа, която би могла да го предизвика, само че консенсусът е, че просто е пристигнал моментът ", споделя доктор Андрю Флеминг, специалист по отдалечено наблюдаване от Британската антарктическа работа.

" Тя е била заземена от 1986 година, само че в последна сметка е щяла да намалее (по размер) задоволително, с цел да загуби сцепление и да стартира да се движи. Забелязах първото придвижване още през 2020 година "

През последните месеци A23a е набрал скорост, задвижван от ветровете и теченията, и в този момент минава северния завършек на Антарктическия полуостров.

Подобно на множеството айсберги от бранша на Уедъл, А23а съвсем несъмнено ще бъде изхвърлен в Антарктическото циркумполярно течение, което ще го насочи към Южния Атлантик по път, станал прочут като " айсберговата алея ".



Снимка " Х ":A23a

Това е същото придвижване на водата - и съпътстващите го западни ветрове - което известният откривател сър Ърнест Шакълтън употребява през 1916 година, с цел да избяга от Антарктида след загубата на кораба си " Ендюранс " в смазващия морски лед.

Шакълтън насочва избавителната си лодка към Южна Джорджия и точно на този остров постоянно можете да видите огромните табуларни берги, които се намират в намерено море. Киловете на блоковете значат, че те са склонни да се притискат към плиткия континентален шелф на Британската отвъдморска територия.

В последна сметка всички, колкото и да са огромни, са обречени да се разтопят и да изсъхнат.
Учените ще наблюдават от близко напредъка на A23a.
Ако се приземи в Южна Джорджия, това може да докара до проблеми за милионите тюлени, пингвини и други морски птици, които се развъждат на острова. Голямата маса на A23a би могла да наруши естествените направления на животните за търсене на храна и да им попречи да изхранват вярно дребните си.

Но би било неправилно да считаме, че айсбергите са единствено рискови обекти - " Титаник " и други сходни. Все повече се осъзнава смисъла им за околната среда като цяло.

При топенето на огромните ангъчи се отделя минерален прахуляк, който се е съдържал в леда им, когато са били част от ледниците, които са драскали по скалната основа на Антарктида. Този прахуляк е източник на хранителни субстанции за организмите, които са в основата на океанските хранителни вериги.

" В доста връзки тези айсберги са животворни; те са насочна точка за доста биологични действия ", споделя доктор Катрин Уокър от Океанографския институт в Уудс Хоул, която е родена през същата година като А23а. " Отъждествявам се с него; той постоянно е бил там за мен. "
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР