Най-големият антагонист на прехода беше липсата на обществена подкрепа за

...
Най-големият антагонист на прехода беше липсата на обществена подкрепа за
Коментари Харесай

Иван Костов: Нямаше обществена подкрепа за реформите на прехода

Най-големият антагонист на прехода беше неналичието на социална поддръжка за промените, които трябваше да бъдат осъществени по време на прехода. Това съобщи някогашният министър председател Иван Костов в предаването на Българска национална телевизия " Панорама ".

Костов, който издаде книгата " Свидетелства за прехода " изясни, че незадоволителната поддръжка, както и политическата неумелост на реформаторите са аргументите за бавния преход на България.
Иван Костов, бивш-министър ръководител на България: Посткомунистическият човек има проблем с промените, тъй като той би трябвало себе си да промени.
Като най-важна лична неточност Костов уточни ненаправената лустрация и даде за образец денацификацията, осъществена от Конрад Аденауер след Втората международна война в Германия.
Иван Костов, бивш-министър ръководител на България: Ние постоянно се опитваме да минем сред капките, по най-лекия метод. Не сме страдали задоволително.Като максимален проблем на прехода Костов уточни неналичието на взаимност, на съпреживяване и способността за амнистия сред реформаторите и демократите.
Според Костов, осъществената през 90-те години приватизация в България е била " много сполучлива ", особена на фона на раздържавяването в Чехия и Полша,

Той съобщи, че предприятия като " Кремиковци " и БГА " Балкан " не е могло да бъдат избавени поради високата външна задлъжнялост на страната, поради която тя не е могла да оказва помощ на бедните и болните.

Костов изясни, че двойният банкрут на България (през 1990 година и 1997 г.) е причина България и през днешния ден да е най-бедната страна в Европейски Съюз.
Иван Костов, бивш-министър ръководител на България: България е единствената страна от източния блок, която два пъти изпада във финансов колапс.

Бившият министър председател призна, че през цялото време е знаел, че е щял да бъде намразен от обществото за направените промени, само че е бил подготвен да заплати цената за това.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР