Най-големият активен вулкан в Европа - Етна, който се намира

...
Най-големият активен вулкан в Европа - Етна, който се намира
Коментари Харесай

Уникални кадри! Вулканът Етна започна да изригва

Най-големият деен вулкан в Европа - Етна, който се намира на о-в Сицилия, се разсъни. Той изхвърля лава във въздуха на стотици метри, оповестява английският таблоид Daily Express.

See Mount #Etna volcano spews lava and ash into the sky#Etna#Italypic.twitter.com/jRtyaZMtBh
— The fourth kind (@the4thkindanon) 31 май 2019 година Според обявата, към 3 ч. сутринта локално време в основата на югоизточния кратер на височина от 3150 метра се образуват две ефузионни пукнатини, които предизвикват потоците лава. Сеизмичната интензивност стартира да нараства още на 30 май, доближава връх към среднощ и понижава в идващите часове.

Eruption of Mount Etna, Sicily, Italy.

May 30, 2019
???? Biagio Ragonese#etna #eruption #volcano #mountetna @spann @JimCantore pic.twitter.com/zTHLWWAnl2
— Buitengebieden (@buitengebieden_) 31 май 2019 г.
Вулканолозите настояват, че за жителите на близкия античен пристанищен град Катания, ситуиран на източния бряг на остров Сицилия в подножието на деен вулкан, естественото злополучие не съставлява забележителна опасност.

"Всички феномени не съставляват заплаха за обитаемоте места и хората, защото те са лимитирани до върха на вулкана. Притокът на туристи в региона обаче би трябвало да бъде краткотрайно прекратен поради тяхната безопасност”, съобщи Еухенио Привитера, шеф на Националния институт по геофизика и вулканология на Катания (INGV).

Today my Etna got noisy❤️❤️????#Etna Sub-terminal eruption 30/05/2019 pic.twitter.com/EMph70zpaA
— ➰matteopalumbus➰ (@matteo9955) 30 май 2019 година Обърнете внимание, че вулканът Етна е 3295 метра над морското ниво и може да се разсъни няколко пъти в годината, като изхвърля лава и пепел над средиземноморския остров. През цялото време на своето битие Етна е изригнал към 200 пъти. Първата документирана активност се отнася за 1226 година прочие Хр. Последното огромно изригване настава през 1992 година.

Жителите на градовете и селищата, ситуирани в подножието на Етна, считат вулкана за "приятелски ", тъй като има "спокоен " темперамент: лавата изригва от планината постепенно, с дребни газови излъчвания. Но през последните години настроението на Етна стартира да се трансформира - активността й от ден на ден се придружаваше от детонации.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР