Най-големите въздушни удари на Русия срещу Украйна от началото на

...
Най-големите въздушни удари на Русия срещу Украйна от началото на
Коментари Харесай

Защо ракетните удари на Русия срещу Украйна имат ограничено въздействие?


Най-големите въздушни удари на Русия против Украйна от началото на войната лишиха живота на минимум 19 души, накараха хиляди украинци още веднъж да се крият в бомбоубежищата и прекъснаха електричеството в стотици градове и села, написа Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 7567
Ударите бяха наказани на Запад за умишленото им ориентиране против цивилен цели. " Ястребите " в Москва обаче ги приветстваха като преломен миг, показващ решителността на Русия в " специфичната военна интервенция ", както самата тя дефинира дейностите си в Украйна.

Но западни военни анализатори споделят, че ударите са имали тежка цена, довели са до понижаване на изчерпващите се ресурси от ракети с огромен обхват, не са поразили значими военни цели и надали ще трансформират хода на войната, която се развива зле за Москва.

" Русия не разполага с толкоз ракети, че да прави постоянно сходни набези, защото запасите ѝ се изчерпват, а украинците настояват, че имат огромен триумф в прехващането на доста от употребяваните ", написа Лорънс Фридман, почетен професор по военни проучвания в Кралския лицей в Лондон. " Следователно това не е нова тактика за продобиване на войната, а ядосан изблик на един социопат. "

Как тези набези са показани в Русия?

Президентът Владимир Путин разказа ударите като отговор на терористичните съгласно него, набези, осъществени от Украйна, в това число гърмежа през уикенда, при който беше развален моста, свързващ Русия с Крим и издигнат от нея, откакто тя анексира полуострова през 2014 година

Ястребите в Русия от седмици желаеха Путин да ускори спора, а мнозина от тях похвалиха нападенията от понеделник. Верният на Путин водач на съветската Чеченска република Рамзан Кадиров, който неотдавна прикани за уволняването на военни командири, сподели, че към този момент 100 % поддържа тактиката.

Маргарита Симонян, която управлява ориентирания към чужбина съветски държавен медиен канал Ар Ти, сподели, че Москва е чакала идеалното време, с цел да покаже силата си. Тя съобщи в Туитър, цитирайки една сентенция: " Руснакът впряга конете си постепенно, само че ги подкарва бързо. "

Заместник-председателят на консултативния Съвет за сигурност на Путин Дмитрий Медведев сподели, че в този момент Русия ще може да разшири задачите си: " Според мен задачата на нашите бъдещи дейности би трябвало да бъде цялостното срутване на политическия режим в Украйна ".

Може ли Русия да поддържа това?

Украйна споделя, че Русия е изстреляла 83 крилати ракети в понеделник и че тя е свалила най-малко 43 от тях. Москва твърди, че е изстреляла над 70 и че всички цели са били изумени. И двете страни споделят, че офанзивата е била в голям мащаб, невиждана най-малко след първичната вълна от въздушни удари на Русия в първата нощ на войната през февруари.

Всяка крилата ракета " Калибър " се прави оценка на над 6,5 милиона $, което значи, че Москва е изстреляла ракети за към половин милиард $ за един ден.

Западни военни анализатори нямат безапелационни данни какъв брой ракети са останали на Русия, само че от месеци показват индикатори, предполагащи, че запасите са лимитирани.

Може ли Украйна да се пази?

Президентът Володимир Зеленски сподели, че обезпечаването на още системи за противовъздушна защита за Украйна е приоритет номер едно за него. Западни водачи, в това число президентът на Съединени американски щати Джо Байдън, дават обещание още системи, въпреки че тяхната доставка лишава време.

Сега Украйна разчита на системи за противовъздушна защита от руско време като С-300. Вашингтон даде обещание преди няколко месеца да изпрати своята съвременна система NASAMS, само че сподели в края на септември, че за доставката въпреки всичко ще са нужни към два месеца.

На процедура съгласно военни специалисти Украйна евентуално в никакъв случай няма да е в положение да пази цялата си сухоземна територия – втората по величина в Европа след тази на Русия, от набези против разпръснати нископриоритетни цели.

Комплексите за противовъздушна защита като американските ракетни системи " Пейтриът " са предопределени основно да пазят съответни високоприоритетни цели. Други могат да обезпечават по-широка отбрана, само че над относително дребен регион – като възхваляваната израелска система " Железен купол ", която пази страна с повърхност към двайсет пъти по-малка от тази на Украйна.

Въпреки това нападенията от понеделник наподобява демонстрират, че Украйна към този момент напълно не е беззащитна. Макар изказванието на Киев, че е свалил над половината от ракетите, да не може да бъде тествано, Русия не е поразила никакви цели от най-голяма стратегическа значимост – като здания на държавното управление в столицата, които евентуално са най-добре предпазени.

Какво следва?

Русия към момента се сблъсква със същите стратегически компликации, които срещаше преди нападенията от понеделник: деморализирани и зле екипирани сили, разпръснати по продължение на 1000-километрова фронтова линия, с дълги снабдителни линии, уязвими за украински офанзиви.

Първоначалните преимущества на Русия, най-много огромната огнева мощност на нейната артилерия, й разрешиха да унищожи и превземе градове сред май и юли. Но от септември силите на тежката й артилерия се оказаха несъответствуваща да пазят окупираните територии от мобилните и все по-добре оборудвани украински подразделения.

Москва към момента няма надзор върху въздушното пространство на Украйна, който би й разрешил да нанася интензивни удари с изтребители и хеликоптери, помогнали й да разгроми бунтовниците в Сирия и Чечения.

Бившият пълководец на американските сухопътни сили в Европа Бен Ходжис сподели, че макар нападенията от понеделник Украйна наподобява продължава да е в " необратим порив " на бойното поле.

" Логистичната система на Русия е изтощена и нито един руснак не желае да се бие във войната на Путин в Украйна ", съобщи той в Туитър.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР