Най-големите технологични компания в света щурмуват малки конкуренти с рекордни

...
Коментари Харесай

Големите технологични компании купуват по-малки конкуренти с рекордни темпове

Най-големите софтуерни компания в света щурмуват дребни съперници с рекордни темпове тази година, до момента в който американските политици и регулаторните органи се приготвят да подхващат ограничения против покупко-продажбите, които остават скрити за тях.

От началото на 2021 година софтуерните компании са похарчили минимум 264 милиарда $, с цел да придобият евентуални съперници, оценени на под 1 милиарда $, съгласно данни на Refinitiv, оценени от Financial Times. Това е два пъти повече от предходния връх по време на взрива в вложенията в интернет стартъп компании, регистриран през 2000 година

Федералната комерсиална комисия (ФТК) в Съединени американски щати към този момент проверява придобиването на Instagram и WhatsApp от Фейсбук. Комисията предизвестява, че може да преглежда транзакции даже и след приключването им. Ако една договорка се смята за противозаконна, Федералната комерсиална комисия има право да я анулира и да блокира бъдещи покупко-продажби.

Миналата седмица регулаторът разгласява констатациите си за дейностите по софтуерните сливания и поглъщания от 2010 до 2019 година Тя акцентира десетгодишната дейна активност на компании, които интензивно получават по-малки съперници. Председателката на ФТК Лина Кан съобщи, че изследването " акцентира нуждата от преразглеждане на условията за отчетност ". То също разпознава области, в които комисията може незаслужено да е основала малки врати, които разрешават покупко-продажбите да минават по-лесно. Сделки под 92 млн. $ не е належащо да бъдат докладвани пред регулаторните организации на Съединени американски щати.
Удобни правила
Анализът на данните от Financial Times демонстрира, че макар сходни предизвестия придобиването на започващи компании се форсира от края на отчетния интервал насам. От началото на годината софтуерните колоси са подписали рекордните 9222 покупко-продажби за закупуване на стартъп компании на стойност по-малко от 1 милиарда $ - към 40% над равнищата от 2000 година

Според изследване на ФТК сред януари 2010 година и декември 2019 година Apple, Фейсбук, Amazon, Гугъл и Microsoft са създали 819 придобивания, които не са били регистрирани заради условията за неотчитане. Стана ясно, че с изключение на размера на транзакцията, други изключения могат да бъдат свързани с трансграничните покупко-продажби, върху които купувачът няма надзор.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР