Най-големите световни лидери вече седмица се изказват по въпросите на

...
Най-големите световни лидери вече седмица се изказват по въпросите на
Коментари Харесай

Защо млад министър изнесе климатична реч, потънал до колене във вода

Най-големите международни водачи към този момент седмица се изричат по въпросите на климата на международната среща в Глазгоу, известна като COP26.

Но, думите идват и си отиват, а делата се помнят. Един млад министър от един отдалечен и чужд остров беше чут от доста повече хора, в сравнение с мощните слова на огромните политици .



Саймън Кофе е външен министър на Тувалу, остров в южната част на Тихия океан. Т ой снима обръщението си за срещата на върха COP26, застанал до колене в океана, с цел да показва по какъв начин народът му страда от световното стопляне .
 министър екология Министерство на външните работи на Тувалу
Кофе изнася своята тирада, която в началото не се отличава от тези на останалите политиците. Той е облечен в костюм и вратовръзка и стои на естрада. Когато обаче камерата изтегля фрагмента се вижда, че министърът е във водата.
 министър екология Министерство на външните работи на Тувалу

Изявлението ми съпоставя ситуацията на COP26 със обстановките от действителния живот, пред които са изправени хората в Тувалу и доста други островни страни заради изменението на климата и повишението на морското ниво . Искам да обърна внимание върху тези проблеми и да ги покажа като действителност, с която се сблъскваме непрекъснато “, изясни Кофе след излъчването на неговото видео послание.

Тувалу, който е на към 2500 благи югозападно от Хаваите, се състои от девет дребни острова и има население от към 12 000 души. Но, учените предизвестяват, че това райско кътче до края на века може да бъде под вода. Поради тази причина доста от жителите му към този момент са емигрирали в Нова Зеландия.

 Тувалу iStock/Getty Images

По данни на Световната банка равнището на водата в западната част на Тихия океан се е повишило с два до три пъти по-бързо от междинното за света . Предвижда се водите да продължат да се повишават с сред 0,5 и 1,1 метра преди края на века.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР