Най-големите седем икономики в света, обединени в Г-7, стигнаха до

...
Най-големите седем икономики в света, обединени в Г-7, стигнаха до
Коментари Харесай

Държавите от Г-7 се споразумяха за глобален корпоративен данък от поне 15%

Най-големите седем стопански системи в света, обединени в Г-7, стигнаха до историческо съглашение за въвеждане на световен корпоративен налог с минимална ставка от 15%. В България данъкът е в размер на 10%.

Решението бе взето в събота в Лондонпо време на срещата на финансовите министри на страните от групата - Съединени американски щати, Англия, Франция, Германия, Канада, Италия и Япония.

Сделката цели да принуди мултинационалните компании да заплащат налога в страните, в които развиват активност. Това ще подтиква всички страни да вдигнат налога до контрактувания най-малко.

" Ние се ангажираме с световен най-малък налог от минимум 15 % за всяка страна ", се споделя в формалното изказване след срещата в английската столица. Организацията се надяват окончателното съглашение да бъде финализирано по време на юлското събиране на финансовите министри от Г-20.

Сделката на Г-7 е знакова. Нейната цел е да се подсигурява в международен мащаб данъчното облагане на мултинационални бизнеси като тези на Гугъл, Фейсбук, Apple и Amazon. Решението може да докара до събиране на стотици милиарди долари, с цел да помогне на държавните управления да се оправят с следствията от COVID-19
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР