Най-големите притеснения са как ще изкараме зимата. Това е свързано

...
Най-големите притеснения са как ще изкараме зимата. Това е свързано
Коментари Харесай

Кредитен консултант: Най-голямата грешка в този труден момент е тегленето на бързи кредити

" Най-големите терзания са по какъв начин ще изкараме зимата. Това е обвързвано с повишаване на сметките, по-голям бюджет за отопление. А в интервал на висока инфлация, терзанията са още по-големи - ще можем ли да си плащаме заемите, да връзваме фамилния бюджет с приходите си ", разяснява кредитният съветник Тихомир Тошев по Bulgaria ON AIR.

Данни на Национален статистически институт, показани през вчерашния ден, демонстрираха, че инфлацията на годишна база у нас отбелязва нов връх, достигайки 18,7%. Това е най-високото равнище за последните 24 години насам.

Тошев акцентира, че всеки месец нарастват разнообразни артикули и услуги, с друг %. Препоръча при разпределянето на бюджета да се отделят първо средствата за комуналните услуги, вноските по заемите, за храна за семейството.

" Много хора ще потърсят по-добре платена работа, ще посегнат към спестяванията си. Преди всичко би трябвало да структурираме бюджета по този начин, че да преминем без разтърсвания този интервал. От страна на страната няма смисъл от нова мярка от 25 ст. за литър гориво. Хората с най-ниски приходи сигурно ще имат потребност от държавна поддръжка. По отношение на цената на тока - най-работещете разновидности по целия свят са директни финансови помощи за най-засегнатите хора ", предложи финансовият специалист.

" Най-голямата неточност, която могат да създадат хората, е тегленето на бързи заеми. В този сложен интервал да вземем и най-скъпия вероятен кредитен артикул, е неприятна стъпка ", сподели Тошев. 

" Последните седмици при нас зачестяват клиентите, които са влезнали в такава кредитна серпантина - протягат ръка към втори, с цел да погасят първия, към трети, с цел да покрият втория. Ако няма различен късмет, по-добре да е банково кредитиране, лихвите там към момента са 4,5-6,5 %, по-добре е от бърз заем, където е над 100% лихвата ", съобщи специалистът.

Той уточни също, че в страните от еврозоната инфлацията е по ниска с към 9%. Прогнозира, че от 2024 година ще стартира възобновяване в Европа. 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР