Най-големите мангрови гори на Земята се намират в южната част

...
Най-големите мангрови гори на Земята се намират в южната част
Коментари Харесай

Домът на бенгалските тигри от сателит

Най-големите мангрови гори на Земята се намират в южната част на Бангладеш и индийската провинция Западен Бенгал. Горският масив обгръща към 10 хиляди квадратни километра и е сниман през март от спътника за наблюдаване на земната повърхнина „ Sentinel-2A “. Районът е прочут под името Съндърбанс и е дом на редките бенгалски тигри.

В тъмнозелено се разпознават горите на фотографията. Мангровите дървета и останалите растения в региона се характеризират с приспособимостта си към солена вода.

Околните региони са с много по-светъл цвят. Те са гъсто обитаеми и развито земеделие.

Съндърбанс се намира в Бенгалския залив, периферно море на Индийския океан. Няколко реки, измежду които Ганг и притоците се вливат в Океана на това място. Общо 240 реки образуват цялата водна мрежа в региона, която приключва пътя си в Индийския океан и образува най-голямата речна делта в света, известна като Делтата на Ганг-Брамапутра.

През 1984 година в Сънъдърбанс е учреден народен парк, часто от международното естествено завещание на Юнеско. Паркът е и резерват за кралските бенгалски тигри. Това е един от застрашените типове на планетата, а главната част от останалата популация населява региони в Индия. В Бангладеш са останали напълно дребни групи.

Изгледът на Делтата се трансформира непрестанно. Ерозионната мощ на Океана и вятърът по крайбрежието трансформират структурата на ландшафта. Същевременно реките носят огромни количества кал и седименти, които се отсрочват в Делтата, където течението забавя своя ход.

Почвата е богата на минерали и хранителни субстанции и е подобаваща за развиване на селското стопанство. Тук всеобщо се отглеждат юта, чай и ориз. Основната част на насажденията е в делтата на Ганг и на сателитната фотография може да се разпознае вдясно с по-светлия цвят.

Риболовът също е значима част от хранителната промишленост в района.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР