Най-големите купувачи на руски газ в Европа се оглеждат за

...
Най-големите купувачи на руски газ в Европа се оглеждат за
Коментари Харесай

Европа може да се върне към въглищата с намаляването на руския газ

Най-големите купувачи на съветски газ в Европа се оглеждат за различни доставки на гориво и даже обмислят връщане към въглищата , с цел да се оправят с понижените газови потоци от Русия, които носят опасност от енергийна рецесия през зимата, в случай че газохранилищата не се изпълнят, обобщава Ройтерс.



Италианският енергиен колос " Ени " съобщи, че е бил осведомен от " Газпром ", че ще получи единствено част от настояването си за доставки на газ в понеделник , което доближава страната към оповестяването на положение на подготвеност, което ще разреши приемане на ограничения за икономисване на газ.

Германия, която се сблъска с понижени газови потоци, разгласи в неделя проект за увеличение на равнищата на предпазване на газ и съобщи, че може да рестартира електроцентралите на въглища, които е имала за цел последователно да закрие.

" Това е мъчително, само че в тази обстановка е чиста нужда да се понижи потреблението на газ ", сподели министърът на стопанската система Робърт Хабек, член на Зелената партия, която упорства за по-бърз отвод от въглищата, които създават повече парникови газове при изгаряне .

" Но в случай че не го създадем, тогава рискуваме газохранилищата да не бъдат напълнени в края на годината за зимния сезон. И това е изнудване на политическо равнище ", сподели той.

Русия повтори в понеделник, че Европа е отговорна сама за газовата рецесия, откакто Западът наложи наказания в отговор на нахлуването на Москва в Украйна.

Енергийната рецесия усилва проблемите за европейските политици, които към този момент се притиснати от възходящата инфлация в сметките за сила на семействата и цените на храните.

Главният изпълнителен шеф на най-големия производител на електрическа енергия в Германия RWE, Маркус Кребер, сподели, че може да отнеме три до пет години преди цените на електрическата енергия да паднат назад до по-ниски равнища .

Потоците от съветски газ към Германия през газопровода " Северен поток 1 ", главният маршрут, снабдяващ най-голямата стопанска система в Европа, продължаваха да работят с към 40% от потенциала си в понеделник, макар че бележат едва нарастване от началото на предходната седмица.

" Ени " и немската компания " Юнипер " обявиха, че получават по-малко от контрактуваните размери на съветски газ.

Германското министерство на стопанската система съобщи, че задействането на електроцентрали, работещи с въглища, може да добави до 10 гигавата мощ, ако доставките на газ доближат сериозни равнища. Закон, разрешаващ сходен ход, отива в горната камара на Народното събрание на 8 юли.

Наред с връщането към въглищата, немските ограничения ще включват тръжна система, която започва през идващите седмици, с цел да подтиква промишлеността да употребява по-малко газ и финансова помощ за оператора на газовия пазар в Германия посредством държавния заемодател KfW за по-бързо запълване на газовите складове.

Правителството на Австрия реши в неделя да преобразува аварийна газова електроцентрала за произвеждане на електрическа енергия от въглища , в случай че лимитираните доставки на газ от Русия доведат до изключителна обстановка.

Германия и Италия са измежду най-зависимите от съветския газ страни, само че други европейски страни също се сблъскват с дефицит на газ, до момента в който потреблението се е повишило извънредно за времето на годината на фона на рано нахлулата гореща вълна, налагаща потреблението на климатици.



Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели в четвъртък, че намаляването на доставките не е било предумишлено и е обвързвано с проблеми с поддръжката . Италианският министър председател Марио Драги отхвърли това пояснение като неистина .

Италия, чийто механически комитет за газ би трябвало да се събере във вторник, съобщи, че може да разгласи нараснала подготвеност поради намаляването на газовите доставки тази седмица, в случай че Русия продължи да лимитира подаването.

Този ход ще провокира ограничения за понижаване на потреблението, в това число нормиране на газ за избрани промишлени консуматори, увеличение на производството във въглищните електроцентрали и също по този начин искане за повече импорт на газ от други снабдители по съществуващи контракти.

Източник: Ройтерс
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР