Най-големите болници в Южна Корея отмениха планови процедури и започнаха

...
Най-големите болници в Южна Корея отмениха планови процедури и започнаха
Коментари Харесай

Най-големите болници в Южна Корея вече връщат и спешни случаи

Най-големите лечебни заведения в Южна Корея анулираха планови процедури и започнаха да връщат пациенти, търсещи незабавна помощ, откакто хиляди стажант-лекари напуснаха работа в символ на митинг против държавния проект за увеличение приема на студенти във висшите медицински учебни заведения, съобщи Reuters. Ескалацията на напрежението по този мотив е .  

Една огромна болница в столицата Сеул – Медицинският център Асан, сложи табели, на които написа, че в незабавното поделение ще се обслужват единствено пациенти със сърдечен арест. Спешните отделения в другите четири лечебни заведения също оповестиха висока степен на паника „ Red alert “, което съгласно настоящите правила значи, че свободните им кревати свършват.

„ Толкова е разочароващо, че стачката на локалните лекари се организира в този момент “, споделя братът на пациент с рак, който е прекарал 10 часа в търсене на болнично легло, пред локалния вестник JoongAng Ilbo.

Министерството на здравеопазването разгласи, че 7813 лекари са напуснали работните си места, откогато митингите започнаха при започване на тази седмица. Те бяха ориентирани против проект на държавното управление да усили броя на студентите по медицина, с цел да може да се усили броят на медицинския личен състав в отдалечените региони и да се отговори на потребностите от медицински услуги на една от най-бързо застаряващите народи в света.

Правителството желае да усили броя на студентите по медицина на 5000 от образователната 2025 година от 3000 в този момент, и по-късно да добави още 10 000 до 2035 година

Протестиращите обаче са безапелационни, че Южна Корея разполага с задоволително лекари и че е по-добре държавното управление да се заеме с изискванията на труд и заплащането, изключително в основни области като педиатрия и незабавна медицина, преди да усилва броя на студентите.

Населението на Южна Корея от 52 милиона души, като през 2022 година е имало 2,6 лекари на 1000 души, което е надалеч под междинното равнище от 3,7 на 1000 души население за останалите страни в Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР).

Проучванията обаче демонстрират, че доста корейци поддържат държавния проект.

Група участници в митинга назова проекта „ политически трик “ преди общите избори през април.

„ Не можехме просто да седим и да гледаме, че политиките в медицината се градят единствено в името на спечелването на общите избори “, се споделя в изказване на Асоциацията на стажантите и жителите на Корея.

Местните медии оповестиха, че сред една трета и половината от плануваните интервенции в петте огромни лечебни заведения са били анулирани заради митингите.

Засега е ясно, че те ще продължат макар разпореждането на държавното управление лекарите да бъдат върнати на работа.

В сряда заместник-министърът на опазването на здравето Парк Мин-су прикани протестиращите да мислят за пациентите си и да слагат техните ползи преди всичко. „ Основното предопределение на медицинските експерти е да пазят здравето и живота на хората и всяко групово деяние, което ги заплашва, не може да бъде целесъобразно “, сподели той пред кореспонденти.

По-късно министърът на сигурността Лий Санг-мин заплаши водачите на митинга с вероятни арести. „ Полицията и прокуратурата ще се съветват и ще подхващат ограничения против всяка група или лица, които водят групови дейности, в това число арест и следствие “, сподели той.

Около 76% от южнокорейците поддържат проекта на държавното управление за увеличение на броя на студентите по медицина, демонстрира изследване на Gallup Korea от предходната седмица, Това се случва на фона на съществени опасения за дефицит на медици отвън столицата Сеул и покрайнините.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР