Най-евтината цена за литър бензин А95 е 3,32 лв., а

...
Най-евтината цена за литър бензин А95 е 3,32 лв., а
Коментари Харесай

3.50 лв. за литър гонят вече обикновените дизел и бензин

Най-евтината цена за литър бензин А95 е 3,32 лева, а за литър дизел – 3,43 лева, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Цените за литър гориво на главните и най-големи бензиностанции в столицата варират. За литър бензин А95 потребителите заплащат надлежно сред 3,32 лева и 3,43 лева, а за литър елементарен дизел сумата доближава от 3,43 лева до 3,58 лева

Очаква се от 1 юли т.г. да бъде признато понижение от 25 стотинки на цената за литър бензин и за литър елементарен дизел, като съгласно ръководещите това би трябвало да окаже удобен резултат върху водачите на МПС.

Според Румен Димитров предстоящото понижение ще се отрази удобно на всички в България. Той кара персоналния си автомобил съвсем всеки ден.

„ Ние сме строители, всеки ден зареждаме. Сега зареждаме с капкомер. За 40 лв. си вървях преди в провинцията, в този момент с 40 лв. не мога да ида до обекта. На 3,49 лева съм заредил дизел. Нормално ли е за един елементарен човек ”, попита той. Димитров показа, че откогато горивата са поскъпнали кара по-рядко, само че посочи, че доста рядко употребява и градският превоз. Надеждата му е цената на горивото да падне.

Краси, различен водач, с който БГНЕС беседва, показа, че никакво понижение няма да се усети. 3,50 лева за бензин не е естествена цена, безапелационен е той. Мъжът съобщи, че не кара по-рядко, само че се лишава от други работи.

„ От всичко допустимо. Абсолютно всичко допустимо. Ние не можем да спрем да караме, тъй като такава ни е работата “, сподели той, като показа, че всеки ден кара. Той добави, че с цел да кара лекия си автомобил заплаща 3,50 лева бензин и 3,50 лева за нафта. „ Да не приказваме, че скъпата нафта е 4 лв. “, сподели Краси. „ Но имам и бус на дизел, тъй че всеки ден съм на бензиностанцията “, сподели още той.

Таксиметровият водач Марио Аврамов също е безапелационен, че „ тези 25 стотинки са безусловно оскъдни “ и няма да бъдат усетени в джоба на крайния консуматор. Той показа, че автомобилът му се движи на газ. „ Преди зареждах газ на 80 стотинки, сега зареждам на 1,60 лева, де факто ще зареждам на 1,40 лева “, акцентира Аврамов. Той показа също по този начин, че е спрял да кара толкоз постоянно, както и че за персонални работи употребява градския превоз – метро, рейс, тролей.

„ С работата преди минавах по 250 – 300 км, в този момент минавам по 150 км, тъй като където ме оставят, там си заставам. Не ми е рентабилно. Много пъти се случва, примерно в центъра, има ужасно доста клиентела, доста работа, аз заставам в „ Младост “, тъй като на мен това ми е пари да стигна до центъра празен ”, сподели още Марио Аврамов.

БГНЕС напомня, че в понеделник от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) излязоха с публична позиция, в която декларират, че органът няма пълномощия за ценово контролиране, нито в нейната подготвеност попада следствие на „ далавера “ и отбрана на потребителите.

Характерно за органите за защита на конкуренцията е да се намесват във връзка с повишение на цените, единствено когато това е вследствие на неразрешено съглашение или на корист с господстващо състояние, като контролът, който се реализира, е следващ, обявиха още от Комисия за защита на конкуренцията. Позицията им пристигна в отговор на изказвания, съдържащи изказване, че Комисия за защита на конкуренцията не извършва своите пълномощия като не се намесва в ценообразуването при цените на горивата в страната.

В края на предходната седмица пък от " Демократична България " /ДБ/ желаеха да се сътвори краткотрайна парламентарна комисия за проучване активността на " Лукойл ". /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР