Най-емблематичните мелодии от света на киното събира програмата на концерта

...
Най-емблематичните мелодии от света на киното събира програмата на концерта
Коментари Харесай

Музика от „Междузвездни войни“, „Форест Гъмп“ и „Казабланка“ във Варна на 28 юни

Най-емблематичните мелодии от света на киното събира програмата на концерта „ С музиката на Холивуд “ на 28 юни във варненския Летен спектакъл. Събитието е част от XV издание на фестивала Опера в Летния спектакъл – Варна 2024. Диригента Бенедето Монтебело феновете познават и обичат от концертите, отдадени на музиката на Енио Мориконе. Този път маестрото ще преведе Варненския симфоничен оркестър и публиката през няколко разнообразни столетия от историята на киното, оповестяват от ТМПЦ. 

Първата част на концерта е отдадена на Златната епоха на Холивуд с черно-бялото обаяние на „ Казабланка “, първия пъстър филм „ Отнесени от вихъра “ и каноничния „ Север-Северозапад “, включен измежду най-великите филми за всички времена. Тук ще звучат мелодиите на Макс Щайнер, считан за „ бащата на филмовата музика “ и създател на над триста кино партитури; както и на Бърнард Херман, без чиито композиции лентите на Хичкок нямаше да са това, което са.

„ Холивудска епопея “ е наречена втората част на концерта, която включва мелодии на Алан Силвестри от „ Форест Гъмп “, на Елмър Бърнстийн от „ Великолепната седморка “, на Рюичи Сакамото от „ Последния император “. На откритата сцена ще звучи и музикалната тематика на най-прочутия скришен сътрудник в киното – Джеймс Бонд. 

С третата част музикантите ще отдадат респект на композитора Джон Уилямс. За композициите си в киното, малкия екран и рекламата той е отличен с пет награди „ Оскар “, четири „ Златен глобус “, двайсет „ Грами “, седем „ Бафта “ и две „ Еми “, което го прави най-награждавания композитор в света на музиката.

Уилямс е номиниран цели 45 пъти за „ Оскар “ и с това се подрежда по номинации незабавно след Уолт Дисни. Джон Уилямс е създател на мелодиите в над 100 кино лентата, а Варненският оркестър ще извърши негови тематики от „ Похитителите на изчезналия кивот “, „ Джурасик парк “, „ Междузвездни войни “, „ Супермен “. Спектакълът е в постановка на Сребрина Соколова. 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР