Най-древният солодобивен и градски център в Европа – Провадия-Солницата, ще

...
Най-древният солодобивен и градски център в Европа – Провадия-Солницата, ще
Коментари Харесай

С изложба ще представят в Европейския парламент праисторическия комплекс Провадия-Солницата

Най-древният солодобивен и градски център в Европа – Провадия-Солницата, ще бъде показан с галерия в Европейския парламент в Брюксел. Събитието ще се организира със съдействието на евродепутата от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев.
 
В партньорство с археологическия екип под управлението на акад. Васил Николов, Националния археологически институт и музей на Българска академия на науките и Историческия музей в Провадия на 24 октомври ще бъде открита експозиция от 25 постера с впечатляващ снимков материал и любопитна информация за неповторимите находки и новите научни открития в праисторическия комплекс.
 
" За мен е чест да бъда хазаин на изложбата, тъй като Провадия-Солницата е археологически обект със международно значение, който безусловно прекатурва визиите за праисторическа Европа. Работим по организацията на събитието от дълго време, само че избрахме да го обявим в Деня на Съединението, защото съхранението и популяризирането на богатото културно-историческо завещание на България са измежду идеите, които би трябвало да ни сплотяват ", разяснява Емил Радев.
 
При срещата си с екипа, провеждащ разкопките, той прегледа с интерес новите открития, които не престават да уголемяват историческите знания за живота и активността на най-ранните производители на готварска сол в Европа.
 
" България е измежду трите страни на Стария континент с максимален брой и многообразие на археологически монументи. Малко страни в света имат толкоз богата история, а Провадия-Солницата е многопластов обект, който провокира все по-голям теоретичен и публичен интерес и сигурно заслужава да се развие като туристическа дестинация и да бъде различим в Европа ", безапелационен беше акад. Николов.
 
" Хората, населявали земите край днешна Провадия, са държали монопола на солта върху голям район – от Карпатите до Бяло море и от Черно море до Централните Балкани, тъй че добивът на стратегическата суровина трансформира Солницата в първия " монетен двор " и най-древния градски център на Европа.
 
Изложбата в Европейския парламент обаче ще покаже праисторическото населено място и като удивително достижение на военната доктрина и строителното изкуство, като впечатляващо удостоверение за комерсиалните връзки и обществената подчиненост от 5600 до 4350 година прочие Хр. ", описа ръководителят на археологическия екип.
 
" Уверен съм, че праисторическият комплекс Провадия-Солницата ще притегли вниманието на сътрудниците ми в европейските институции, така както го направи и различен ефектен обект в България – Варненският халколитен некропол ", съобщи Емил Радев, визирайки изложбата, отдадена на най-старото злато в света, която инициира в Европарламента през 2015 година
 
" Всъщност в Солницата край Провадия се добиват " парите ", станали причина за Варненското златно богатство, само че за разлика от солта, през праисторията златото е белег не на благосъстояние, а на статус или авторитет ", означи акад. Николов, обвързвайки находките от двата знакови археологически обекта във Варненска област.
 
 Евродепутатът от ГЕРБ-СДС Емил Радев (вляво) Евродепутатът от ГЕРБ-СДС Емил Радев (вляво) Източник: Пресцентър на Политическа партия ГЕРБ
Емил Радев пожела на екипа, провеждащ разкопките в праисторическия комплекс, актуалният археологически сезон да бъде още по-успешен, а акад. Николов на собствен ред посочи, че изследванията освен не престават да надграждат информацията за епохата, само че и притеглят от ден на ден гости.
 
" Желаещите да прегледат обекта могат да го създадат до края на месеца. Организираме обиколки от понеделник до събота, на всеки кръговиден час – от 9:00 до 13:00 ч. в това число. Сътрудник от екипа ни споделя на посетителите за резултатите от археологическите изследвания, тъй че разходката тук постоянно е любопитно пътешестване обратно във времето – към корените на европейската цивилизация ", увери акад. Васил Николов.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР