Най-добрият кулинар между затворниците, най-добрият затворник между кулинарите. В тази

...
Най-добрият кулинар между затворниците, най-добрият затворник между кулинарите. В тази
Коментари Харесай

Готвачи: Андре Токев въведе робския труд в кухнята, даваше ни по 40 лева за 15-часов работен ден

Най-добрият кулинар сред пандизчиите, най-хубавият пандизчия сред кулинарите. В тази обстановка сега е гурме-гуруто Андре Токев, известен от десетилетия на кулинарната сцена в България и чужбина, горделивост в паница, изобретател на забравени български усети и техники за готвене... и травмиран прочувствено поради неприятните връзки сред майка си и татко си от самото си детство в Лайпциг.
Както е известно, Токев сега се намира в общежитието за пандизчии на лек режим в Казичене край София, където попадна поради поредна изцепка на пътя. Звездата от журито на „ Мастър началник ” бе хванат с 1,9 промила алкохол в кръвта на пътя и макар че за благополучие не съумя да нанесе никакви провали, повторната му демонстрация под въздействието на алкохол му докара 10 месеца зад решетките. Два от тях Токев към този момент излежа под домакински арест, след което обществено се разкая за случилото се, оправдавайки се, че работи по 15 часа дневно и напрежението го унищожило. За гурме-иконата на родната сцена присъдата се чака да завърши при започване на лятото, само че цифрата 15 и до през днешния ден е призрачен сън за някогашни чиновници в Токевите заведения за хранене, описаха самите те за „ Уикенд ”.



„ Даваше ни за 15-часов работен ден по 40 лева И даже подвигна скандал на свои сътрудници, които работеха преди време за него, отделиха се поради ужасните условия и си направиха собствен ресторант. Тогава той най-цинично им сподели: „ Вас не ви одобрявам, вие вдигнахте заплатите ”, спомнят си терора и ниското възнаграждение някогашни кулинари от екипа на Токев. Жесток по отношение на дисциплината и хигиената, поддръжник на сляпото съблюдаване на заповедите на „ началник ” от подчинените си и елиминиране на всякаква креативност от прохождащите готвачи в кухните си, Андре има персонална причина да вкара робския труд зад котлоните си. От дребен, роденият в Лайпциг на 14 декември кулинар е отгледан от баба си и майка си. Двете са германки. Бащата на Токев съвсем не съществува за фамилията, като дребното момче, готвещо кнедли с бабата немкиня, е възпитано напълно в немска придирчивост, дисциплинираност, акуратност и сляпо послушание на по-възрастните.

Почти няма българска жила в сърцето на Токев, който в никакъв случай не приказва за баща си и половинката българска кръв във вените си. „ Майка ми ме е кръстила Андре - името не е определено по отношение на който и да било, никаква ”, остро, само че сбито началник Андре отклонява въпросите за българския си татко. В последна сметка, след години той взема решение да отстрани дефинитивно татко си от живота и документите си, откри инспекция на „ Уикенд ” в системата на Министерство на вътрешните работи. За изненада началник Андре е измежду дребното българи, които не имат бащино име по документи. По персонална карта, изборен лист и всевъзможни други юридически галимации, началник Токев съществува единствено като „ Андре Токев ”. Кой е татко му и по какъв начин се споделя? Звездният кулинар не желае и да си спомня към този момент.



Неприязънта му към безгрижния метод, по който българите се отнасят към съгласно него, една специалност с съвсем военна дисциплинираност като кулинарията, избухва непрекъснато. Една от участничките в първия формат „ Мастър началник ” Мариела Нордел бе от малцината, които разкриха по какъв начин началник Андре е обиждал българите обществено - че са нехайни, подценяват заповедите и „ в никакъв случай няма да се научите да изпълнявате, без да разсъждавате и философствате ”. Устатата Нордел даже загатна след случая с пиянското шофиране, че началник Андре може и да е злоупотребил освен с алкохол, а и с други вещества и даже общественото опрощение на кулинаря не пречупи експанзията й към омразния й шеф в тв-формата.

Кръвта обаче, споделят, вода не става. Германската дисциплинираност, уместност и акуратност на началник Токев се смесила извънредно с българското безгрижие, неглижиране и стиснатост, разкриват пък участници от българския тим отпреди няколко години за надпреварата „ Бокюз Д`Ор ”. Познато като кулинарните Оскар-и, надпреварата е допустимо най-престижното на планетата за готвачи, а страната, спечелила златната статуетка в Лион става кулинарна дестинация за целия свят години наред. Стига, несъмнено, да показа заслужен тим в първата пресявка, който да успее да доближи до Лион, където се състезава с още 9 тима от най-великите в кулинарно отношение страни. За България, президент на „ Бокюз Д`Ор ” е точно Андре Токев. До ден-днешен. Несменяем като Борислав Михайлов отпред на БФС и съгласно състезателите от тимовете ни през годините - също толкоз ефикасен, съответен и способен. Факт е, че нито един български тим не съумява да се класира до влиятелната десетка в Лион, камо ли да пожъне триумфи в класацията, покрай която и да е статуетка (те са 3: златна, сребърна и бронз - б.р.).

„ Случи се по този начин - трябваше да представяме България в Швеция на влиятелното съревнование в първия кръг преди да бъдат определени топ десетте тима за Лион. При тукашното съревнование на локално равнище за България, което дефинира кой от тимовете на България ще продължи напред към Швеция, пристигна Андре Токев като президент да гледа подготовката. Той даже не знаеше с какво ще се явяваме всичките! Чете брошурата, кима с глава, мънка, снима се за обществените мрежи и до такава степен. Разбира се, преминахме напред и внезапно президентът - Токев, ни споделя - ами няма да ви позволен до надпреварата, би трябвало да платите сами да се явите, в случай че желаете ”, напомня си един от участниците в тима ни за „ Бокюз Д`Ор ”. Момчетата извадили тогава 20 000 лв. персонални пари, с цел да се опитат да покажат кулинарното име на България пред света. Не и преди едно от тях да написа на френските уредници на влиятелното съревнование, за какво българският тим няма да бъде позволен.

„ Когато ни споделиха оттова - няма такова нещо, ние пуснахме писмо до вашия президент, само че той нито ни отговори, нито внесе таксата за присъединяване, се отвратихме откровено ”, огорчени са и до през днешния ден разочарованите младежи. Показали отговора на французите на началник Андре, а той извъртял истината - не бил видял изпратения мейл. Днес нито един мастър от тогавашния тим не желае и да чуе ни за началник Андре, ни за гурмета и надпревари.

А Андре Токев скоро няма и да чуе за заведенията за хранене си. Както „ Уикенд ” пръв писа, славата на гурме-гуруто в Казичене вместо да му изпише вежди, му избола очите. Направил си сметките без кръчмаря, началник Токев решил, че на олекотен режим ще може да излиза и работи в заведенията за хранене си, а вечер да се прибира като останалите пандизчии да преспива в базата. Гневни от възможните привилегии на телевизионната звезда, старите кучета от Казичене се вдигнали на протест. Идеята на Токев да върти бизнес и да търка нара по едно и също време се разрушила на пух и прахуляк. Така, до момента в който не прекара известно време в Казичене, той няма да има опцията да работи отвън базата, както е и по предписание за част от пандизчиите.

И без тази обстановка, началник Андре е наясно, че мъчно се носят няколко ресторанта под една мищница. Зтова и огромната му дещеря Ренате е притежател не на какъв да е, а на елитния му едноименен ресторант „ Андре ”. Младата дама и сестра й Елизе - и двете кръстени с немски имена още веднъж поради неприязънта на татко им към българското, са част от бизнеса на Токев. Говори се, че Ренате е омъжена за немец, само че съгласно близки на Токев брачният партньор й е чист българин, откакто дъщеричката й и първородна внучка на Токев, се споделя Ема Илиева. С това име се подвизава по документи и красивата Ренате Илиева, която обикаля целия свят като част от работата си по планове за изкуствен интелект и е надалеч от кулинарията, с която се занимава единствено по документи.

Елиза е по-надълбоко в кулинарната пристрастеност, наследена от баща си - с обичания й и топсладкар Алекс Иванчев - чиновник на Андре, са щастливо влюбени и даже откриха лично заведение. За двете девойки Токев не е „ баща ”, а „ папа ”. Те обаче не са майсторки в кухнята, нито пък имат гения на баща си да командва и да държи повоенному личния състав. Затова не двете хубавици, а лоялни чиновници на Токев от заведенията за хранене му ще въртят бизнеса, до момента в който гурме-иконата излезе от затвола.

Майката на двете девойки Мария, за разлика от дъщерите си, не е коментирала публично гафа на брачна половинка си, но и Ренате, и Елиза останаха до татко си в тежкия миг на ареста и сагата с делото му. „ Елиза, учи се от грешките ти, само че не се обръщай обратно! Гледай напред! Сега аз ти го споделям и поисквам! Защото знам, че доста си дал и имаш още какво да дадеш ”, съобщи по адрес на татко си хубавицата. Мария достолепно пази тишина по тематиката, знаейки, че брачният партньор й постоянно става жертва на пийването за релакс. Запознати разкриха пред „ Уикенд ”, че точно, с цел да възпре брачна половинка си да хукне с колата пийнал, брачната половинка му обезверено нарязала гумите на джипа му. Без триумф. След фамилната препирня, началник Токев въпреки всичко се качил на осакатеното возило и отпрашил по Околовръстно шосе, до момента в който не бил спрян от патрулките. За намесата на половинката си, гурме-иконата мълчи. За поклон, Мария и до през днешния ден отхвърля изявленията по тематиката. Мълчание резервират и Елиза, и Ренате. Възпитани с безконечното мото на именития си родител - дисциплинираност, поверителност, дипломатичност.
Източник: hotarena.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР