Най-добрият български тенисист Григор Димитров записа страхотен успех в първия

...
Най-добрият български тенисист Григор Димитров записа страхотен успех в първия
Коментари Харесай

Григор Димитров донесе точка на Европа в първия ден на Laver Cup

Най-добрият български тенисист Григор Димитров записа страховит триумф в първия си мач на Лейвър къп в Берлин. Родната звезда се наложи с 2:0 сета над чилиеца Алехандро Табило, само че триумфът за Димитров не пристигна по никакъв начин елементарно.

Световният номер 10 имаше потребност от два тайбрека, с цел да се наложи със 7:6(4), 7:6(2) в дуел който продължи близо два часа и 20 минути.

Вторият сет в мача ще се помни дълго, откакто Димитров съумя да го завоюва, макар че изоставаше с 1:5. Победата на Григор Димитров значи, че след първите дуели в Берлин, тимът на Европа към този момент води с 2:1 победи.

По-късно в петък вечер ще се играе срещата на двойки Карлос Алкарас/Александър Зверев -  Тейлър Фриц/Бен Шелтън. 

Българинът, десети в ранглистата при мъжете, за последно взе участие на " Лейвър Къп " през 2018 година, когато изигра един мач на сингъл против Франсис Тиафо и един на двойки с Давид Гофен, помагайки на тима на Европа да завоюва трофея против отбора на Света.

По регламента на конкуренцията победа в среща от първия ден носи 1 точка, от втория - 2 точки, а от последния трети - 3 точки. Краен победител е първият тим, достигнал до 13 точки.

Мачът в Берлин стартира с замяна на бързи точки, като усещане направиха няколкото непредизвикани неточности от двамата състезатели. В четвъртия гейм на първия сет, Григор Димитров трябваше да отразява два брейкбола, с цел да стигне до тъждество 2:2.

Следващите няколко гейма протекоха безпроблемно за подаващите тенисисти, с цел да се стигне до ново тъждество 5:5. Чилиецът и Димитров продължиха да демонстрират равносилен тенис и доведоха нещата до тайбрек. В него българинът съумя да навакса миннибрейк, а при 4:4 Димитров реализира доста добър ретур, който му разреши пъкъл поведе с 5:4.  Веднага по-късно сервира доста добре и осъществя за 6:4. Последва неточност на Табило и удар в мрежата, с който родният тенисист затвори първия сет в своя изгода.

Вторият сет стартира с доста добър гейм за българина. След като направи три следващи точки, Григор си обезпечи три геймбола. Димитров подходи лековато и пропусна първите два шанса, само че въпреки всичко с форхенд по диагонала съумя да приключи частта в своя изгода и да поведе с 1:0.  Вторият гейм предложи сериозна драма и много продължителни разигравания, само че макар трите шанса да осъществя пробив, Григор се провали и разреши на своя противник да завоюва подаването си и да изравни геймовете във втория сет. 

Третата част във втория гейм не протече добре за българина. Димитров позволи пробив, откакто при 30-40 родният тенисист прати в навън удар от форхенд.

Последва безпроблемен гейм за чилиеца, с който той затвърди пробива си и поведе с 3:1, написа Gong.bg. Определено тонусът в играта на българина спадна съществено, а от това се възползва неговия съперник. След двойна неточност Григор изостана с 15:30 при свое подаване, а незабавно по-късно прати топката в навън от форхенд. Това обезпечи две благоприятни условия за нов пробив на Табило, като чилиецът съумя да се възползва още при първия си късмет. 

Шестият гейм бе много оспорван, само че макар положителните благоприятни условия за пробив, които имаше Димитров, родният играч не съумя да се възползва, като чилиецът сподели здрави нерви и съумя да завоюва подаването си, въпреки и мъчно.

При 5:2 в интерес на чилиеца, Табило имаше два сетбола, само че по този начин и не съумя да се възползва. Григор сподели темперамент и съумя да понижи пасива си в геймовете.  

Окрилен от положителната си игра, българинът продължи да основава съществени проблеми на своя конкурент, който последователно отстъпи самодейността. Григор сподели изключителна воля и макар сложните миг в идващите геймове, стигна до два пробива, с цел да изравни резултата до 5:5 във втория сет.

Следващия гейм още веднъж бе на сметката на българина, откакто поведе с 30:0, а по-късно с лекост затвори частта в своя изгода, с цел да направи цялостен орат във втория сет и да поведе с 6:5.

Въпреки възхода на българина, чилиецът не се съобщи и след оспорван гейм докара нещата до 6:6 и нов тайбрек. 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР