Най-добрият български тенисист Григор Димитров се класира за третия кръг

...
Най-добрият български тенисист Григор Димитров се класира за третия кръг
Коментари Харесай

Григор надигра Кокинакис, наред е португалец

Най-добрият български тенисист Григор Димитров се класира за третия кръг на Откритото състезание на Австралия. Хасковлията надделя с 3:1 сета (6:3, 6:2, 4:6, 6:4) представителя на домакините, който има и гръцки корени - Танаси Кокинакис, заяви.

Гришо направи извънредно мощни два първи сета. Той летеше по корта и общо взето правеше каквото си изиска. Подкрепян мощно от публиката, Кокинакис съумя да се надигне и върна интригата в мача. Световният №80 завоюва третия сет с 6:4 и се стигна до четвърти. Там Григор си възвърна контрола и зачерта още един конкурент от листата си в Мелбърн.

Нуно Боржеш, който е №69 в ранкинга, е идващият конкурент на родния тенисист. Португалецът сервира изненадата и в профил Алехандро Давидович Фокина по-рано през днешния ден. Непоставеният Боржеш реализира чиста победа с 3:0 сета – 7:6(7), 6:3, 6:3. Той се трансформира едвам в третият португалец, който доближава до третия кръг на Australian Open. Мачът сред Григор и Боржеш ще се играе в събота.
Първи сет:
Григор избра да сервира първи и завоюва откриващия гейм относително елементарно. Мощно подкрепян от публиката, Кокинакис отвърна, като даде единствено точка на хасковлията и резултатът беше подравнен 1:1. Първата отмора в мача пристигна при задатък от 2:1 в интерес на Григор, който завоюва подаването си на 0. Всички опити на Танаси Кокикакис да го затрудни бяха несполучливи.

В четвъртия гейм австралиецът не съумя да се оправи с първия си сериозен миг в мача. Димитров направи страхотни ретури и стигна до точка за пробив при 30:40, от която се възползва за 3:1 в геймовете.Макар и с известни усложнения родният представител съумя да затвърди пробива. Той трябваше да избавя точка за рибрейк при 30:40.

В петия гейм Григор направи поредност от грешки и пропусна три благоприятни условия за втори пробив. Кокинакис имаше и шанс, тъй като в основен миг Григор уцели топката с рамката на ракетата си. В последна сметка представителят на домакините оцеля и понижи изоставането си до 2:4.

Кокинакис стартира да нападна втория сервис на Григор. Това даде резултат в седмия гейм, защото първият сервис на Гришо не влизаше. Австралиецът стигна до три точки за пробив, от които не съумя да се възползва. Димитров затвори гейма в своя изгода. При 5:3 нашият тенисист сервира за първия сет. Началният му удар влизаше и Кокинакис нямаше отговор. Григор завоюва зрелищни отигравания, с които постави точка на първата част - 6:3.
Втори сет:
Вторият сет стартира отлично за Григор. Той съумя да се задържи в няколко разигравания с съвършена отбрана. Сеченият мубекхендработеше, а Кокинакис допускаше непредизвикани неточности. Пред Димитров се отвори точка за пробив, която беше осъществена. Брейкът беше вкоренен. Във втория гейм хасковлията поведе с 40:0, изкара една топка в навън, само че незабавно по-късно направи резултата 2:0.

Гришо играеше извънредно освободено и в огромна част от разиграванията правеше каквото пожелае. С големи старания и след избавен брейкбол Кокинакис завоюва подаването си преди първата отмора във втория сет.

Наказателната акция на първата българска ракета продължи. Григор поведе с 3:1, след което направи втори пробив за 4:1. Нашият използваше целия разполагаем боеприпас от удари. Когато първият сервис на Кокинакис не влизаше и не стигаше бързо до точка, нямаше отговор на ударите на Димитров. В седмия гейм началният удар на австралиеца сработи и той завоюва едвам втория си гейм във втория сет. Моментално по-късно Григор навакса закъснение от 15:30 и се приближи единствено на сет от крайния триумф.
Трети сет:
Григор оказваше сериозна опозиция на ретур. Направи го и при започване на третия сет. Кокинакис трябваше да избавя три брейкбола, преди най-накрая да успее да наложи волята си и да поведе с 1:0. Отговорът на Григор беше бърз гейм на нула за равнене на резултата. Просто играта на нашия тенисист вървеше безпрепятствено и австралиецът нямаше многочислени варианти.

За пръв път от много време международният №80 съумя да завоюва подаване, без да би трябвало да избавя благоприятни условия за пробив. Все отново Григор докара нещата до тъждество 40:40, само че с две бързи точки Кокинакис поведе с 2:1 в геймовете.

В четвъртия гейм австралиецът пропусна златен късмет да пробие сервиса на Григор. При опция за брейк опита минаващ удар, който излезе в навън. Димитров незабавно реагира с мощни сервиси и изравни резултата.

Последва нова замяна на геймове. Кокинакис още веднъж изпита повече усложнения от Григор. Когато българинът застана за начален удар загуби първата точка след неприятен удар над глава, само че записа четири следващи точки за 3:3.

Седмият гейм още веднъж се стигна до тъждество 40:40. Кокинакис се измъкна с добър първи сервис, с цел да си възвърне преднината. Тя не се резервира задълго, тъй като и Григор си завоюва подаването. Хасковлията нямаше никакви компликации, загуби единствено една точка.

Началният удар беше най-хубавият другар на Кокинакис. С два аса и още един мощен сервис той си подсигурява спечелването на деветия гейм, с което сложи Григор в доста неуместна позиция. Българинът трябваше да сервира за оставането си в третия сет. Танаси Кокинакис направи поредност от безупречни ретури и стигна до два сетбола при 15:40 в десетия гейм. Той осъществя втория и вкара мача в четвърти сет.
Четвърти сет:
Определено Кокинакис набра скорост, за сметка на Григор Димитров. Австралиецът завоюва с лекост подаването си при започване на четвъртия сет. Той подвигна % вкаран първи сервис и успяваше да пробие посрещането на първата родна ракета.

Хубавото бе, че Гришо не беше напълно отвън мача. 13-ият в ранкинга сподели, че е запазил централизация, като завоюва втория гейм на 15 и изравни.

В идващия даже даде сериозен отпор. Стигна се до тъждество 30:30. Кокинакис потегли да излиза на мрежата, само че прати топката в навън. Така пред Григор се откри точка за пробив, която беше избавена. След сериозна борба и замяна на точки геймът отиде на сметката на представителя на домакините.

Играта на Кокинакис потръгна. Григор въпреки всичко съумя да си вземе подаването, с цел да възвърне равенството 2:2. Петият гейм се оказа извънредно трагичен. Кокинакис го завоюва като по знамение. След като избави общо четири брейкбола, наниза два аса и излезе напред в резултата.

Следващите два гейма минаха безаварийно за сервиращите. Почивката пристигна при 4:3 в интерес на Кокинакис без пробиви или благоприятни условия за пробиви. Григор прибави на сметката си гейм на 15 и сетът вървеше към заключителната си решаваща фаза. Решаващият миг пристигна в деветия гейм. Григор имаше прикрит мачбол, който съумя да осъществя след дълго разиграване. След почивката българинът сервира за спечелването на мача. С четири бързи точки той си подпечата билета за третия кръг.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР