Най-добрият български сноубордист Радослав Янков се готви за поредния сезон

...
Най-добрият български сноубордист Радослав Янков се готви за поредния сезон
Коментари Харесай

Радо Янков: Искам да съм още по-уверен

Най-добрият български сноубордист Радослав Янков се готви за следващия сезон по белите писти. 30-годишният деец от Чепеларе е измежду най-големите имена в паралелните слаломи. Той завоюва Световната купа през сезон 2015/16. През предходната спортна година българинът приключи на 13-о място в генералното класиране. Във времената на пандемия и тотална смяна във всички спортове Радо Дивеча е подготвен да се приспособява и още веднъж да нападна челните места в стартовете от Световната купа. Пред " България Днес " майсторът на сноуборда описа какво ще бъде особеното през новия сезон.

- Г-н Янков, имахте ли усложнения при подготовката поради световната пандемия?
- Бях малко обезпокоен, преди да стартираме подготовката на сняг. Не се знаеше какво се случва. Дали ще може да пътуваме свободно. В последна сметка даже започнахме месец по-рано. Още при започване на август. Засега всичко върви добре. Налага се да вършим проби за ковид при тръгване и връщане, с цел да сме сигурни. Надявам се в оставащото време от подготовката да няма затруднения, с цел да я довършим ползотворно. Сега отпътуваме за четвърти предварителен лагер на сняг в Италия.

- Успяхте ли да се засечете с вашите съперници по време на подготвителните спускания?
- Сам няма по какъв начин да упражнявам, тъй като съм единствен играч от България в тази дисциплинираност. С един треньор не може сами да се готвим. Винаги сме с някой тим. От предходната година сме дружно с германците. Съчетаваме с тях всички лагери.

- Традиционно вършиме промени в оборудването за всеки нов сезон. Сега какво ще е особеното?
- Имаше малко закъснение с новата екипировка заради събитията. Надявам се да се сдобием с нея в точния момент и да не влизаме в спортния интервал със остарялата. Проблемът беше за всички състезатели. Затвориха всички курорти в края на предишния сезон. В България беше месец по-рано. Някои центрове в чужбина отвориха по-късно, а доста от състезателите съумяха да тестват новата екипировка. Ние опитахме тази година да го създадем през подготвителния интервал, с цел да почистим всичко преди надпреварите и да сме на ясно преди стартовете.

- Какво ще изисквате от себе си по време на надпреварите?
- Не си слагам цели, тъй като знам по какъв начин работят моята глава и система. Глупаво е да споделям точни класирания и къде бих желал да се видя. Иска ми се да бъда още по-уверен и сигурен върху борда. Класирането е разследване от една добра подготовка и каране. Да не върша неточности. Да съм устойчив. Винаги е хубаво да се чувстваш убеден на тренировки на дъската. Когато си добре на това равнище, тогава резултатите ще дойдат. Всичко е разследване на работата. Миналата година стартира с няколко положителни класирания, само че по-късно нещата не вървяха по метода, по който желаех. Надявам се тази година да съм по-добре.

- Първият старт трябваше да бъде при започване на декември в Русия. Но настъпи смяна. Каква е повода?
- Вероятно този старт ще го реалокират в средата на сезона дружно с този в Москва, с цел да не се пътува ненужно. Може би ще стартираме със надпреварите в Кареза и Кортина Д'Ампецо.

- В множеството спортове постановиха специфични условия към състезателите поради ковид. Има ли нещо по-специално в сноуборда?
- Вече се знаят някои от разпоредбите. Ще имаме специфични паспорти за Covid проби. Ще се вижда кой по кое време се е изследвал и от кое място идва. Ще бъде много по-сложно с пътуването и с конференциите. Вероятно и ние няма да имаме аудитория, както ските. Очаква ни ново начало. Ще е по-тегаво, тъй като от нас ще се изискват много повече неща, с които не сме привикнали.

- Как ще се отрази неналичието на аудитория?
- Едва ли има играч, на който да му хареса да кара без аудитория. Зрителите са част от надпреварата. Те вършат празника. За мен също няма да е прелестно без почитатели. Ще е безшумно и пусто. За някои може да е по-спокойно психически. Не е готино да караме без аудитория, само че в този момент ще се наложи да го усетим.

Огнян Георгиев, " България Днес "
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР