Най-добрият български сноубордист Радослав Янков даде интервю за Тема: Спорт.

...
Най-добрият български сноубордист Радослав Янков даде интервю за Тема: Спорт.
Коментари Харесай

Радо Янков: Хората са в пълното си право да очакват добро класиране от мен

Най-добрият български сноубордист Радослав Янков даде изявление за " Тема: Спорт ". Ето какво показа той:

Здравей, Радо. Стартът на сезона за Световната купа в Кареца наближава, както и Зимните олимпийски игри. Как протече подготовката ти? Имаше ли нещо по-различно поради идната олимпиада в Пьончан?

- След предишния сезон си извадихме избрани заключения за неточности или по-скоро пропуски във физическата подготовка. Наблегнахме и на размера на тренировки като цяло. Тъй като с изключение на олимпийските игри ще има и много повече стартове за Световната купа като цяло. Така че би трябвало да ми устоят силите допустимо най-дълго. Общо взето, това сме трансформирали - размерът и всяка година гледаме да вкарваме нови характерни извършения за сноуборда.ни

Имаше ли някакви проблеми с травми, до момента в който се приготвяше?

- Винаги има дребни проблеми и болежки, само че гледаме да го спестяваме на хората. Всичко досега в подготовката мина обикновено. Гледаме да ги оправяме тези неща.

Ако приемем, че орден от Игрите би се счел за триумф, какво приемаш за неуспех?

- Не желая да мисля за неуспех. Има много стартове за Семеен кодекс до тогава и не желая да мисля и да приказвам авансово. Живи и здрави, ще се опитам да извърша цялостния си капацитет. Всъщност това е триумфът. Да събереш всички фактори, съпътстващи триумфа, в самия ден и да се получи добър краен резултат.
 Пресконференция на БФ Ски и БОК за откриването на ски сезон 2017/2018 @@@

Свикнали сме българите да слагат високи упования към всеки постигнал нещо значимо в кариерата си. Как се справяш ти с тези упования?

- Не е елементарно да се оправя. В България има доста положителни спортисти с доста триумфи, само че спрямо всяка друга страна се броят на пръсти. Така всички упования са върху една шепа хора, в която в тази ситуация влизам и аз. Не е елементарно, защото това е едно в допълнение напрежение върху мен. Но това е обикновено и по този начин ще бъде отсега нататък. Трябва да привиквам. Хората не са отговорни. В цялостното си право са да чакат положително класиране. Истинските почитатели и другари обаче в никакъв случай не са разочаровани от резултатите, без значение какви са. Предстои ти съревнование за Семеен кодекс в Банско през януари. Какво е възприятието да се спускаш пред родна аудитория? Променя ли се мотивацията ти?

- При всички положения възприятието и страстта са разнообразни пред родна аудитория. Дава и мощ, и в допълнение напрежение. Мотивацията е по-голяма, когато всички хора от трибуните викат за теб, а другите те гледат по малкия екран. Има напрежение, само че и мотивация за по-добро класиране и притискане на зъби до дъно.

Ти си един добър образец, че и тук може да се работи добре. Но по какъв начин виждаш ти положението и развиването на зимните спортове в България?

- Много комплициран въпрос. В случая се веселя, че при мен се получиха нещата в последните две години. Това, че нещата се получават, обаче не значи, че всичко е съвършено. Винаги може да има усъвършенствания във всяка една сфера - за по-високи спортни резултати и за подпомагането на деца и гении, с цел да се стигне до високо спортно майсторство. Въпреки това, в случай че имаме опция да вършим по-добри резултати, освен аз, само че и всички български спортисти, това ще даде спомагателна мотивация на тези, които се занимават с организацията и политиката в спорта. Надявам се, че нещата ще се развиват повече и ще има по-добри условия и финансиране за зимните спортове. Защото нашият спорт е безценен и в случай че желаеме да имаме повече състезатели на високо равнище, би трябвало да се стартира отдалече.

Как се промени настройката ти, откакто завоюва Малкия бистър глобус през предишния сезон? Това стимулира ли те повече да достигнеш до крайната цел?

- Достатъчно стимулиран съм и когато не ми се получава карането, и когато спечелвам и имам положителни резултати. Опитвам се да намирам мотивация. Нагласил съм се от много време, че това е животът ми, и за това отстранявам най-вече време. Не го виждам като специалност, а като метод на живот. Изцяло съм предан през цялата година, даже когато почивам и имам свободно време, отново всичко е обвързвано със спорта. Имам мотивацията да работя и да не преставам да се потвърждавам пред себе си.

Какви са задачите пред теб с наближаването на всички тези важн и събития - стартовете за Семеен кодекс, измежду които са и Банско, и Пьончан?

- Не обичам да приказвам за резултати. Разбира се, за всеки един играч, и за мен, качването на стълбичката е чудесно показване. За мен в действителност е доста значимо да извърша капацитета си. Това за мен е разковничето. Колко % от цялостния си капацитет можеш да възпроизведеш в деня на надпреварата. След това се съпоставя с това какъв брой са съумели другите да дадат и се стремим към допустимо най-хубавото показване.

Кои съгласно теб ще бъдат най-големите ти съперници през новия сезон?

- Миналата година най-големи съперници ми бяха австрийците (Промегер и Карл). Двама от тях са с по-голям опит от мен, имат повече победи и сцени. Малко по-възрастни са от мен. Те ми бяха главните съперници. Предполагам, че и тази година ще е нещо сходно. Надявам се и аз да подкрепям сходно равнище и да съм един от най-хубавите. Всеки един играч в този момент ще бъде на 100% физически квалифициран и ще даде всичко от себе си. В хода на Световната купа ще се види дали има някаква смяна в конкуренцията.
 Снимка 277296
Източник: LAP.bg

С съществуването на цялото напрежение и тежката конкуренция по какъв начин успяваш да запазиш централизация?

- Трудно се пази централизация. И по време на стартовете, и сред тях. Дори и в свободното ми време. Наистина напрежението не е малко и е доста мъчно да се резервира. Но работя по собствен личен метод и се пробвам да премислям по-философски за нещата и да се акордирам за съответните стартове. Гледам да не мисля доста отсега нататък, а малко по малко да строя и да се съсредоточвам върху самото каране.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР