Най-добрият български ски скачач Владимир Зографски определи началото на сезона

...
Най-добрият български ски скачач Владимир Зографски определи началото на сезона
Коментари Харесай

Ски скачачът Влади Зографски: Сбъдната мечта

Най-добрият български ски скачач Владимир Зографски дефинира началото на сезона като необикновено. Той записа две победи и две втори места в първите четири кръга от Гран при веригата по летен ски скок и е безапелационен водач във краткотрайното класиране.

" Наистина необикновено начало на сезона. Успях да сбъдна една моя фантазия – победа в стартове от веригата Гран при, което за нас е лятна Световна купа, най-високият сан надпревари. Сезонът стартира в действителност необикновено. Бих споделил, че не чакахме такова начало. Знаехме, че ще бъдем доста мощни, само че просто не чакахме, че ще бъдем толкоз мощни – въпреки всичко четири старта и четири подиума е нещо необикновено ", разяснява Зографски, който се срещна с българските медии в София в компанията на вицепрезидента на Българската федерация по ски  Георги Бобев.

" Бих споделил, че може би най-много с треньорския щаб в последните две години работим извънредно професионално, трансформираха се доста неща и към този момент работя с психолог. Това беше един от огромните минуси в предишното, тъй като успявах да скачам мощно на подготовка, само че не успявах да повторя резултатите си в надпреварите. Това също се усъвършенства. Просто доста елементи подобрихме и мисля, че това оказа помощ най-вече. Последните две тренировки бяха извънредно мощни и знаехме, че умерено може да се борим за първите пет места, а се оказа, че аз бях най-силният там. Ключът към триумфа беше това, че подобрихме доста дребни елементи. Специално в ски скоковете първите 20 най-силни в международната класация всеки един работи с психолог. Подготовката напълно се прави през лятото, тъй че лятото за нас е доста по-важно от зимата, тъй като тогава сме само в спортен интервал ", продължи Владимир Зографски.

" Има още елементи, които би трябвало да изчистя в техниката. Имам ресурс в килограмите и би трябвало да смъква още два кг до зимата, тъй че това са задачите, върху които ще се съсредоточвам, а несъмнено, задачите са да повторим резултатите и през зимата. Когато направиш мощна подготовка през лятото, това значи, че ще си подготвен и за зимата. Моите задачите са да се концентрирам върху това, което би трябвало да направя, да изчистя грешките, да подобря моята техника. След това каквото стане. В скока се пресмята, че 1 километър по-слаба скорост се пресмята на 10 метра, а аз всекидневно постоянно имах 2 километра по-слаба скорост. В последните години работихме интензивно, с цел да установим за какво се получава по този начин и сега работим върху позицията ми, с цел да подобрим скоростта. Вече нямам такова изоставаме, само че не преставам да имам запаси ", сподели още Зографски и добави:

" Искам да благодаря на Българската федерация по ски, както на господин Бобев, по този начин и на господин Минев за поддръжката през последните години. Това не са единствено мои резултати и на треньорите, а и на всички в цялата федерация. В последна сметка това е екипна работа, тъй като без този екип, аз нямаше по какъв начин да съм там и тази фантазия да се реализира.. Това е моя фантазия откогато се помня, може би 25 години, тъй като татко ми стартира преди доста време като треньор и е някогашен скачам. Винаги е гледал ски скокове и аз около него, и съм мечтал един ден да подвигна трофея. Най-накрая тази фантазия се сбъдна. Усещането е необикновено, неописуемо просто. Конкуренцията не реагира доста добре почтено казано. След първия подиум мислеха, че може би е на шанс и че ще имам проблеми с душeвността. Дори чух залози, че няма да съумея. Честно казано има народи, които са малко обезпокоени и не бяха доста, доста щастливи. Надявам се в кръга на шегата несъмнено. "

Вицепрезидентът на централата по ски Георги Бобев съобщи, че достижението на Зографски е извънредно.

" Влади е много непретенциозен, само че лятната верига Гран при е отражение за зимната Световна купа и всички огромни народи и звезди употребяват този конгрес, с цел да тестват подготовката за сезона. Ние постоянно сме казвали, че е извънредно достижение за страна като България, в която за жалост няма нито едно работещо модерно оборудване за ски скок, да може да има спортист като Влади. Вече повече от 10 години е в международния хайлайф с непрекъснато наличие в Световните купи и Световните шампионати в челната 30-ица. Знаете преди две години направихме огромна в неговия екип и той осъществя и промени в персоналния си живот с работа с напълно полски треньори, в Полша и виждаме, че тази смяна е положителна и носи резултат, както във връзка с достиженията на Влади, по този начин и в общата организация към него. Разбира се, ще чакаме с неспокойствие първо края на лятната верига Гран при, а след това и на зимния сезон в Световната купа, защото това е главният подиум за изява за този сезон, с взор и малко по-далеч към не толкоз далечните към този момент зимни Олимпийски игри през 2026 година ", съобщи Бобев.

" Влади Зографски е израснал на шанцата в Самоков, за която има към този момент подготвен план за реновираме и чакаме дейна позиция от община Самоков и от Министерството на младежта и спорта да се откри съответна формула за финансиране, с цел да може този план да се осъществя. Федерацията постави много старания през последните две години, с цел да може да се извърши характерното планиране по актуалните стандарти на международната централа по ски. Той се забави заради справедливи аргументи, може би субективни, ковид-мерките и рестриктивните мерки, които те постановиха, само че мощно се надяваме, планът е на финалната права, че ще се откри уместно финансиране и община Самоков, с поддръжката на Министерството на младежта и спорта, ще успее бързо да осъществя този план. Говорим за шанцата в град Самоков, а за шанцата в Боровец не са правени за момента никакви стъпки за нейното възобновяване ", изясни Георги Бобев.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР