Най-добрият български баскетболист Александър Везенков излетя за Сан Франциско, САЩ,

...
Най-добрият български баскетболист Александър Везенков излетя за Сан Франциско, САЩ,
Коментари Харесай

Везенков литна за Сан Франциско, ето кои бг баскетболисти бяха на косъм от НБА

Най-добрият български баскетболист Александър Везенков излетя за Сан Франциско, Съединени американски щати, където ще се причисли към новите си съотборници от Сакраменто Кингс.

Везенков отлетя преди минути от Летище София за Мюнхен, откъдето ще продължи полета си за Сан Франциско.

Александър Везенков подписа 3-годишен контракт със Сакраменто Кингс, като за този интервал ще получи заплата от 20 милиона $. Спортист номер 1 на България за 2022 година се трансформира във вторият българин в НБА след Георги Глушков.

Везенков беше на крачка да напише и още една страница в историята на българския баскетбол през миналия сезон, ставайки първият българин вдигал Евролигата - еквивалента на Шампионската лига в баскетбола. За страдание макар, че още веднъж беше измежду най-хубавите Сашо и Олимпиакос не съумяха да вдигнат трофея, откакто изгубиха със единствено точка финала от Реал Мадрид. Той беше определен и за MVP на постоянния сезон на Евролигата, което е друго историческо достижение за български баскетболист. Той попада и два пъти подред в идеалната петица на най-хубавите в Евролигата. 

Новият сезон в НБА стартира през октомври и ни броят броени месеци до това да забележим българин още веднъж да играе в НБА. 

Везенков ще взима 20 млн. $ за 3 сезона в новия си клуб. 

Георги Глушков - първият в НБА



Преди Везенков единствено още един българин се е докосвал до най-хубавото състезание в света на баскетбола. Това е актуалният ръководител на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков. Той играе един сезон 1985-1986 във Финикс Сънс. Той идва от Академик Варна и се трансформира в първия и до предходната седмица беше и единствен българин, който е играл в Лигата на извънземните. 

За един сезон при слънцата Глушков записва 49 мача, в които приблизително по 4.9 точки на дуел, приблизително по 3.3 битки и приблизително играе по 15.8 мин. на среща. 

Още няколко българи са близо, само че в действителност и доста надалеч от това да заиграят в НБА. 

Атанас Голомеев



Първи от тях е легендата Атанас Голомеев, който е считан за най-хубавият български баскетболист за всички времена. Легендата на Академик и националния тим на България е бил мощно мечтан от тимове от НБА. Това става, откакто през 1968-ма година той отпътува за Канада и играе за колежанския тим МакГил Редман. Впечатлени от мощните изяви на българина няколко клуба от НБА го желаят в редиците. До трансфер обаче не се стига най-много поради тогавашното време на комунизма и той не е позволен да остане в Америка. 

На летни лагери и подготовка

Няколко български баскетболисти са се докосвали до НБА, само че са водили единствено подготовка без да бъдат избирани на драфта. Все отново те са упражнявали с едни от най-хубавите, само че не са съумели да стигнат до Лигата на извънземните. 

Бойко Младенов 



Имено новият тим на Сашо Везенков - Сакраменто Кингс кани братът на именития Георги Младенов в летния лагер на НБА през 2003г. Той обаче не съумява да пробие и да си завоюва място измежду най-хубавите. 

Тодор Стойков



Един от най-хубавите български играчи в края на 90-те до 2010г. играе в Лятната лига на НБА през 2003г. за отбора на Кливланд Кавалиърс. В момента Стойков е изпълнителен шеф на футболния Спартак Варна.

Филип Виденов 



Друг от доста положителните български играчи през последните години и капитан на националния тим. Той играе през 2008-ма година в лятната лига за тима на тогавшния Ню Орлиънс Хорнетс в този момент отборът се споделя Ню Орлиънс Пеликанс. В момента Виденов е изпълнителен шеф на БФБ. 

Симеон Найденов 



Бившият състезател на ЦСКА и Лукойл Академик през 2004г. е част от лятната лига в отбора на Далас Маверикс. След края на кариерата си той участваше в реалити предаване и беше в ролята на баскетболен коментатор. 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР