Най-добре представящите се хедж фондове стават жертва на собствения си

...
Най-добре представящите се хедж фондове стават жертва на собствения си
Коментари Харесай

Хедж фондовете стават жертва на собствения си успех

Най-добре представящите се хедж фондове стават жертва на личния си триумф, защото институционални вложители като пенсионни и академични фондове редуцират най-печелившите си позиции, с цел да компенсират загубите от други места, написа в собствен разбор Reuters.

Инвеститорите са изтеглили 38 милиарда $ от най-добре представящите се хедж фондове през 12-те месеца до края на октомври, при 14 милиарда $ през миналата година, сочат данни на профилираната в региона на хедж фондовете компания Aurum Research. Според нея тези хедж фондове са постигнали междинна възвръщаемост от 19% и 18% надлежно през двата 12-месечни интервала.

Макар че не е извънредно да се изоставят хедж фондовете с ниски резултати и да се изземват облаги сезонно, сегашният отлив е провокиран от пенсионни фондове и университети, които жертват най-силните си вложения, с цел да задържат портфейли от частни акции и рисков капитал, които в този момент костват повече, в сравнение с носят, споделят експерти в сферата пред осведомителната организация, добавяйки, че с цел да избегнат продажбата на тези вложения с евентуална загуба, институциите избират да ги запазят с вярата, че един ден ще възвърнат цената си

Тенденцията ще се резервира и през 2024 година, настояват източници от промишлеността, измежду които членове на управителни препоръки и попечители на пенсионни и академични фондове, както и частни банки, консултиращи институции и държавни капиталови фондове, които следят активи на обща стойност трилиони долари.

Никой не желае да продава дяловете си в частни финансови фондове и да се сблъсква с отстъпките, които евентуално ще бъдат приложени на пазарите, споделя Майкъл Оливър Уайнбърг, някогашен портфолио управител и член на борда на холандския пенсионен фонд APG, а в този момент учител в Columbia Business School.

" Тези пенсионни фондове са принудени да продават каквото могат, даже и превъзхождащи ги ликвидни хедж фондове, с цел да финансират финансовите си потребности ", споделя Уайнбърг.

Средствата, вложени в частен и рисков капитал, нормално се дефинират авансово, само че действителните заплащания, или " финансовите предложения ", стават дължими едновременно.

Огромни отписвания

Одиторите нормално преглеждат портфейлите при започване на всяка година. Институциите, които подозират, че цената на тези портфейли с частен и рисков капитал е спаднала, се пробват да освободят парични средства, защото са изправени пред по-високи разноски и напън да поддържат възвръщаемостта, настояват няколко източника на Reuters. А всяко понижение на цената на дяловите вложения и на рисковия капитал ще би трябвало да бъде обезщетено.

Ветеранът вложител в хедж фондове Нийл Дата разяснява, че изключително дарителските фондове изпитват усложнения заради огромния дял на средствата, които са заделили за частни вложения през последните години. Стойността на тези вложения нормално не се дефинира постоянно и високите оценки, които те са имали, когато лихвените проценти са били ниски, може да са се трансформирали, когато лихвените проценти са се повишили и интензивността по покупко-продажбите е намаляла.

" Тези, които се отличиха през 2019 година и 20 година, в този момент са изправени пред големи обезценки ", споделя Дата. " Одиторите ще дойдат през идващото тримесечие и някои от тези позиции ще бъдат понижени с 30-40%. Сега ще има противоположни изкупувания, защото вложителите, които се нуждаят от пари в брой, си подреждат къщичките ".

През първата половина на 2023 година фондовете за изкупуване на дялови вложения и рисков капитал са поискали от вложителите да отделят 66 милиарда $ повече, в сравнение с са били изплатени като облага, сочат данни на MSCI. Въпреки че към момента няма данни за цялата година, наподобява, че това ще бъде втората поредна година, в която вложителите заплащат повече, в сравнение с получават.

Печалбите от дялово вложение се изплащат, когато покупко-продажбите по обединение и придобиване вървят добре или когато дадена компания узрее задоволително, с цел да стане обществена. Но фирмите за дялово вложение изпитват усложнения да надвишават вложенията си, защото сключването на покупко-продажби пресъхва. Обемът на покупко-продажбите за сливания и придобивания в международен мащаб е намалял през първите единадесет месеца на 2023 година до най-ниската стойност, следена за този интервал от десетилетие насам, сочат данни на LSEG.

Обемите на първичните обществени предлагания (IPO) също са спаднали до 7-годишно дъно през годината до сряда, сочат още данните на LSEG, както и разпределените облаги.

Уайнбърг отбелязва, че вложителите са навлезли в частния капитал с догатката за ниски лихвени проценти, по-високи оценки и облага при излизане.

" Днес лихвите са се повишили, пазарите на IPO са тъмни, а сливанията и придобиванията са намалели. Моделите на тези вложители чакаха да се върне потокът от пари под формата на систематизиране на облагата. Но тези пари просто не пристигнаха ", споделя той.

Отливът значи по-трудни времена за хедж фондовете.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР