Най-добрата гаранция за запазване на македонската идентичност е след влизането

...
Най-добрата гаранция за запазване на македонската идентичност е след влизането
Коментари Харесай

Османи: Северна Македония е най-тормозената страна в процеса на разширяване

Най-добрата гаранция за опазване на македонската еднаквост е след влизането в НАТО страната да стане член на Европейски Съюз, показва външният министър Буяр Османи в изявление за немския вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

В изявлението министърът на външните работи на Северна Македония приказва за смисъла на европейската вероятност за страната му.

„ Северна Македония е най-тормозената страна в процеса на разширение на Европейски Съюз. Това провокира огромно отчаяние. Но аз се гордея с ангажираността на политическия хайлайф и на хората, които все пак се придържат към задачата за присъединение към Европейски Съюз. Съществува същинско разбиране, че няма опция - в противоположен случай хората от дълго време щяха да са напуснали този път. Дори хората, които не са осведомени с геополитическата динамичност, схващат доста добре, че Европейски Съюз е въздухът, който би трябвало да дишаме в тази страна “, сподели министърът.

На въпрос дали има гаранции, че България няма да предяви нови претенции след възможното приемане на измененията в конституцията, Османи сподели, че никой не може да знае какво ще донесе идващият ден.

„ За страдание, постоянно сме били разочаровани, а динамичността в българската политика е толкоз несигурна, че не се знае какво ще ни донесе утрешният ден. Почти съм сигурен, че България ще продължи да формулира нови претенции. Но за мен е значимо какво е в дневния ред на Европейски Съюз, нищо друго. Постигнахме компромис с България, проект за деяние за малцинствата. Искаме да изместим тематиката от историческите тълкования и проблемите на идентичността към правата на индивида и малцинствата, тъй като това е, в което сме добри„, сподели Османи.

Министърът счита, че социологическите изследвания, които демонстрират, че огромното болшинство от жителите са срещу конституционните промени, са били изтълкувани неправилно.

„ Гражданите отхвърлят вмъкването на идентичностно-политически спорове в процеса на разширение на Европейски Съюз, само че няма такава заплаха с идните конституционни промени, в противен случай “, уточни Османи и добави, че те " ще укрепят и разширят мултиетническата народна власт ".

По думите му, той е наясно с заплахата някои кръгове в България да се опитат да злоупотребят с ситуацията на над 80 000 (според FAC) македонски жители, които имат български паспорти.

„ Знам, че зад настояванията за права на малцинствата стоят нечестни планове. Но за мен по-голямата опасност е, че до момента в който нашите жители не са част от Европейски Съюз, те ще бъдат принудени да аплайват за български паспорти по обществени и стопански аргументи “, уточни Османи в изявлението за FAZ. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР