Най-добрата футболна съдийка у нас - Християна Гутева, дада специално

...
Най-добрата футболна съдийка у нас - Християна Гутева, дада специално
Коментари Харесай

Християна Гутева: Женският футбол се развива, хората вече свикват с идеята за жени съдии

Най-добрата футболна съдийка у нас - Християна Гутева, дада особено изявление за Gong.bg , в което разкри тънкостите на това да бъдеш сполучлив съдия.

31-годишната русокоска показа за своя опит като арбитър както по българските, по този начин и по интернационалните терени. Гутева приказва и за провокациите и задачите пред нея в съдийството, за това какво е отношението към жена съдия, а също по този начин насочи и предизвикателство към младите девойки, които се интересуват от футбол и имат предпочитание да се занимават със съдийство.

Привет, доста ми е драго да се срещнем, по какъв начин си?

Привет, благодаря за поканата, доста добре се усещам. Както постоянно, на обичано място, на терена, още по-добре.

Намираме се в края на сезон 2021/2022. Каква е твоята персонална равносметка за тази акция?

Мисля, че беше сполучлива за мен. Истината е, че колкото човек напредва във всяко едно начинание е жаден за още и още. Като всяко друго нещо, постигайки нещо, не може да бъдеш удовлетворен. Така и аз в общи линии. Нямам самообладание за нови провокации и още мачове.

Ти се утвърди като четвърти арбитър и асисент-ВАР през миналия сезон в efbet Лига, а през миналия уикенд ти направи своя дебют и като ВАР-съдия. Какви са спецификите и провокациите в това да си във ВАР-буса и да си ВАР-рефер?

Като нещо относително ново в съдийството, тъй като всички сме привикнали в обичайния тип на съдийството, само че последните години виждаме накъде отиват нещата и видеоарбитража навлиза с цялостна мощ и е в безусловно всички шампионати. За нас също е относително ново, само че интензивно и непрекъснато минаваме през образования, с изключение на първичното такова, и се усъвършенстваме, тъй че да сме на едно извънредно положително равнище.

Начело на съдийската комисия към този момент от няколко месеца е Виктор Кашай. Рефер, с интернационално добро име, който е водил мачове на допустимо най-високо равнище. Какви препоръки ви дава той на вас като съдии и на теб персонално?

Един арбитър, с цел да бъде огромен съдия и да стигне до извънредно високо равнище във футбола, на първо място той би трябвало да е доста сериозна персона и да има престиж. Той е бил подобен освен на терена, доказвайки го със своите триумфи, само че и подобен като началник. Получаваме извънредно скъпи препоръки и въпреки всичко от човек, който недотолкова от дълго време е бил измежду нас, тъй че е доста във вътрешността в материята. Изключително близко е до нас, споделяме по доста и разнообразни способи. Чувстваме неговата поддръжка.

През есента ти беше отпред на българска съдийска бригада, управлявала мач от Шампионската лига при дамите. Мачът беше в Лондон – Челси против Сервет Женева. Какви са спомените ти от този конфликт?

Получи се един много оспорван дуел. За мен беше в действителност доста, доста приятна страст и прекрасен спомен и да се надяваме, че това ще бъде единствено началото на едни мои доста дълги и може би стъпки напред в моето развиване. Едно положително начало, уповавам се все по-често да се случва освен с мен, само че и с други мои български сътрудници и колежки.

Докато сме на вълна край Шампионска лига при дамите, кой ще бъде спечелилият в тазгодишния край – Барселона или Олимпик Лион?

Както към този момент в нехаен диалог преди този момент коментирахме, женският футбол много се развива, изравняват се силите. Мисля, че ще е много забавен край и го очаквам с неспокойствие. Малко и по-нетрадиционно ще кажа Барселона, макар че в исторически проект Олимпик Лион знаем, че е по-напред в броя трофеи.

Сега ще свалим малко футболното равнище и ще се върнем в България – във Втора и Трета лига, където ти напоследък си управлявала много напечени конфликти. Кой е мачът, с който най-ярко си спомняш, че ти е основал по някакъв метод компликации или напрежение или атмосферата е била по-необичайна?

Истината е, че много мачове се събраха. Един съответен мач не мога да назова, а това е хубавото на съдийството, че постоянно има с какво да те изненада, някой път и в отрицателен проект. Колкото мачове и обстановки да са минали през ръцете ти, постоянно има може да се случи нещо изключително, било то на терена, било то включвайки аудитория, от време на време и външни лица и сътрудници. Предизвикателствата са доста и непрекъснато. Никога не мога да кажа, че това нещо може да ми омръзне.

Едно от тези провокации, по този начин го кажем, има отношението и обичайния фатализъм към дамите във футбола. Подобрява ли се това отношение от страна на футболисти, аудитория, ръководители и прочие към вас - съдиите дами?

Абсолютно уверено мога да заявя, че да. Чувствам го съответно към мен. Може би с това, че с това се повече футболисти, треньори, тимове и така нататък стартират да ме познават е една от аргументите. Но също по този начин, сигурна съм, че виждайки в международен проект и в европейския футбол наличието на дами на терена стана като нещо обикновено, а не като изключение. Ако един човек може да се показва на съответното равнище и да покрива съответните физически и останали нормативи, за какво да не получи късмет, както във всички останали специалности. Не виждам да има спънка. Мисля, че хората стартират да привикват с концепцията и откровено се надявам това да отвори порти за нови искащи млади девойки да се занимават с това занимание, специалност, зависи кой по какъв начин го пояснява.

Повишава ли се интереса на подрастващите девойки към футбола и по-конкретно към футболното съдийство, защото то е много характерно и не е за всеки?

Не мога да бъда безапелационна. Мисля, че има някаква позитивна наклонност, въпреки и не голяма. Искрено се надявам в идващите курсове, които се задават, тъй като всяка година в град София се провеждат по два курса, приканвам девойките, които имат интерес към футбола, да опитат, да видят по какъв начин е. Никой не знае. Аз съответно за себе си, постоянно съм знаела, че желая да съм арбитър. Невинаги, само че от ранна възраст – тийнейджърска. Някои девойки малко по инцидентен път влизат във футбола и им става нещо доста водещо в живота. Като всяко друго нещо човек не би трябвало да бъде преднамерен. Призовавам младите девойки, които имат интерес към футбола, когато се провежда подобен курс, да се опитат. Няма нищо неприятно да се опита.

Кой те слуша повече на терена – мъжете състезатели или дамите футболистки?

Това също е много противоречив въпрос. Мисля, че общоприетоо и отново зависи от съдията на първо място. Не мога да кажа дамите или мъжете. Някои път мачовете те изненадват. Но това, от което аз персонално съм удовлетворена, от моите старания, които влагам в тази посока, е, че съумявам да се оправям равнопоставено и с мъжете, и с дамите, което смятам, че е супер.

Колко покрай дебют е Християна Гутева като основен арбитър в efbet Лига?

Не мога да кажа по никакъв метод, сигурно, само че откровено се надявам този миг да наближава и да споделя, че колкото и за някои хора леко комично да звучи, това е било фантазията на едно младо момиче, в тази ситуация мен, да стигна до най-високото равнище в българския футбол. Мечтите може да се сбъдват.

Какви са задачите ти във футболното съдийство? Очевидно това е една от тях?

От началото на моята кариера това беше основната ми цел. Апетитът идва с яденето. Могат да се появят още повече провокации. На интернационалната сцена имам какво още доста да реализира, да работя и да преуспявам. Не се концентрирам единствено върху там, където би трябвало да отида, а върху работата, която би трябвало да свърша преди този момент.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР