Най-добър до, Използвай преди, Годно до, Срок на годност... Етикетите

...
Най-добър до, Използвай преди, Годно до, Срок на годност... Етикетите
Коментари Харесай

Разликата в етикетите Най-добър до и Годен до

" Най-добър до ", " Използвай преди ", " Годно до ", " Срок на валидност "... Етикетите на храните у нас и в Европейски Съюз могат да бъдат объркващи и постоянно хората не вършат разлика сред другите термини, което води  до изхвърляне на големи количества изцяло годна за консумация храна.

Регламентите на Европейски Съюз гласят, че с  " Най-добър до "  се значи датата, до която храната се чака да резервира оптималните си качества - усет, цвят, аромат, консистенция. Обикновено тя се употребява за храни с по-дълга продължителност - охладени, замразени, паста, ориз, консерви, растителни масла, шоколад и така нататък

Тази дата, до която храните са  " най-хубави "  обозначава момента, в който са най-качествени съгласно преценката на производителя и стандартите за избраните артикули, само че след прекосяването му те не стават рискови за човешкото здраве и могат да се използват по персоналната преценка на потребителя, който би трябвало да разчита на личните си вкусови и рецептори и подушване, с цел да реши дали храната е годна.

Оказва се, че за потребителите са много объркващи и спомагателните инструкции за потребление след отваряне на опаковката, в това число и до какъв брой дни по-късно храната би трябвало да се употребява, написа businessnovinite.bg.

" Срок на валидност " и " Годен до “ са етикети, които оповестява крайния период, до който храната може да се използва безвредно и не трябва се употребява след тази дата. Това означение нормално се слага върху прясна нетрайна храна - месо, риба, сирене, мляко, която наложително се държи в ледник.

Сигурно ще се запитате за какво въобще повдигаме този въпрос. Препоръка в страните членки на Европейски Съюз да бъде извършена акция по по-ефективна осведоменост по отношение на разликите бе отправена от страна на една от групите в гражданския панел на тематика Food Waste в Европейска комисия. Това е първият от ново потомство цивилен панели, в които вземат участие представители на всяка от 27-те страна членки на Европейски Съюз. 150-те жители на страните са представителна извадка на население от 500 млн. души, което живее в страните членки.

Според представителите, които внесоха своите рекомендации до Европейска комисия, е извънредно значимо продуктите с обозначен етикет " Най-добър до " да имат в допълнение обяснение по какъв начин да се обработват, съхраняват и употребяват преди и след приключване на датата на валидност на продукта.

" Ние предлагаме внедряването на осведомителни принадлежности, с цел да се осведомят и да преценяват дали продуктът в действителност е с изминал период на валидност “ споделят те в предлагането.

Представителната извадка на популацията в Европейски Съюз изиска етикетите да бъдат поставяни на едно и също място на продуктите и размера на шрифта да се усили.

" Освен това желаеме да сложим QR код непосредствено върху етикета на продукта (възможност за потребление и на баркода). Каква е задачата на това? Да се дава информация за най-хубавите способи за съхранението му, и ясни указания по какъв начин да се разпознава (по усета и мириса) дали към момента е кадърен за консумация. В този код може да се добави и информация  за кулинарни препоръки за трансформиране на продукта (пример за приспособени рецепти) “, допълват те.

По отношение на неетикетирани артикули като плодове и зеленчуци, е предлагането QR кодът да се сложи на рафтовете, където се продават продуктите, с цел да се избегне излишно пакетиране.

Идеята на въвеждането на етикетите  " Най-добър до “, всъщност е страхотна иновация в света на потреблението, тъй като разрешава самичък да прецениш дали един артикул е кадърен за консумация или е и не пресира купувача да го изхвърли по-рано. По рекомендациите на представителната група обаче се схваща, че в Европейски Съюз към момента има известно не схващане по отношение на него.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР