Най-чистата форма на злато е, разбира се, жълта. Чистото злато

...
Най-чистата форма на злато е, разбира се, жълта. Чистото злато
Коментари Харесай

Защо има бяло злато

Най-чистата форма на злато е, несъмнено, жълта. Чистото злато обаче е прекомерно меко за приложимост в бижутерия – то може да бъде вдлъбнато като просто го натиснем мощно с нокът. Излишно е следователно да казвамe, че от ежедневното прилагане, изключително за неща като пръстени и гривни, бижутата биха се изхабили и деформирали много бързо, в случай че златото е чисто. Затова то би трябвало да бъде модифицирано в по-трайно като се смеси с различен тип метал или метали.

Що се отнася до терминологията: 24-те карата, които сформират чистото злато, на процедура значат, че всичките двадесет и четири елементи на това злато са чисти. Така един 18-каратов златен пръстен е построен от 18 елементи чисто злато и 6 елементи нещо друго, като се прибавят. Същата формула може да се приложи за всички златни бижута – нещо е от 14 каратово злато; това значи, че е формирано от 14 елементи злато и 10 елементи други метали.

И по този начин, какви са тези други метали? Ако мечтаният резултат за несъмнено украшение е към момента златист цвят, елементарните металите са мед и цинк.

С бяло злато бижутерът нормално употребява метали като сребро, паладий, манган и никел, като никелът за известно време е главният избелващ сътрудник заради това, че е на ниска цена. В някои бижутерийни кръгове обаче никелът не се употребява, тъй като провокира алергични реакции.

Полученото злато в тези случаи ще бъде избелено до по-сребрист цвят, само че той нормално няма да има мощния сребрист нюанс, обвързван с бялото злато през днешния ден. (Въпреки че има скоро основани способи за реализиране на това.) Но за огромно количество от бяло злато, сребристият искра се основава след покриване на златната сплав с тъничък пласт родий, метал от фамилията на платината.

Родий се избира поради яркия бял цвят и изключителна резистентност. В последна сметка обаче този пласт ще се износи и под него ще се появи жълтия нюанс на бялото злато изпод. В взаимозависимост от точния му състав, този нюанс може да бъде едвам видим или пък извънредно очевидно

И въпреки всичко в случай че забележите жълт колорит върху бижутата си след известно време, просто ги занесете да ги почистят и бижутер да им нанесе ново покритие от родий. В някои случаи бижутерите даже оферират тази услуга гратис, в случай че сте закупили въпросното украшение от тях.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР