Най-често насилието от жена към мъж е психо-емоционално и в

...
Най-често насилието от жена към мъж е психо-емоционално и в
Коментари Харесай

Адв. Бекирска: В 90% от случаите българският съд априори отсъжда детето на майката

„ Най-често насилието от жена към мъж е психо-емоционално и в доста случаи е обвързвано с ограничение контакта с детето “.

Това съобщи пред радио „ Фокус “ юрист Йорданка Бекирска , която разяснява тематиката с родителските права, станала настояща в страната ни след убийството на Пейо Пеев от някогашната му брачна половинка Габриела Славова. Юристът подсети, че за насилието в родителските връзки и изрази своето удовлетворение, че обществото най-сетне е почнало да обръща внимание на тази тематика , предизвикано от трагичния случай. 

По думите ѝ българският закон допуска централизация на родителската власт в един от двамата родители, а в 90% от случаите съдът отсъжда детето на майката , като това се възприема априори. 

„ Който завоюва делото, употребява властта си посредством детето. Майката и бащата стартират да го придърпват към себе си. Обиди, псувни, унизяване от дамата към мъжа са част от процеса доста постоянно, за жалост “.

По думите ѝ реакцията на обществото е друга в случаите, когато дамата или мъжът е жертва на домашно принуждение или тормоз. Тя подсети, че бащата също има потребност от пълноценни връзки с детето, с цел да може да бъде част от неговото всекидневие. 

„ Деца, които не се отглеждат с двамата родители, изпитват неналичия и това би трябвало да се компенсира. Липсите се отразяват и в живота на детето, когато то порасне “.

Адвокат Бекирска подсети, че във вчерашната среща са взели присъединяване представители на Министерство на труда и обществената политика, Министерство на правораздаването, Държавна организация за протекция на детето и неправителствения бранш . Тя изрази вяра, че повдигнатия разговор ще докара до положителни промени, които ще разрешат на един татко да взе участие в живота на детето си .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР