Най-често констатираните нарушения в болниците са неизпълнение на диагностични или

...
Най-често констатираните нарушения в болниците са неизпълнение на диагностични или
Коментари Харесай

Нарушенията в болниците са намалели с 5% за година

Най-често установените нарушавания в лечебните заведения са несъблюдение на диагностични или лечебни процедури, непроследени индикатори с патологични отклонения, нелекуване на съпътстващи болести, неспазени критерии за дехоспитализация и неточно попълване на здравна документи. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев по време на парламентарния надзор.

В отговор на въпрос за контролната активност на НЗОК, той сподели, че през интервала януари - септември глобите и сумите за възобновяване от лечебните заведения са 10 068 000 лева, при 7 964 000 лева година по-рано.

В интервала са били осъществени 5101 инспекции на лечебни заведения, като процентът на инспекциите, приключили с открити нарушавания, е 24,3% от общо осъществените инспекции. Проверките с открити нарушавания през 2018 година са с близо 5% по-малко спрямо 2017 година

От януари до септември т.г. са били осъществени и 9973 инспекции в извънболничната здравна и дентална помощ , като в 888 от тях са били открити нарушавания. Прекратени са 20 контракта с реализатори на здравна и дентална помощ заради влезнала в действие глоба за преустановяване.

Министерството на здравеопазването работи по основаване на национална многопрофилна педиатрична болница, в която на едно място да бъдат услугите по: незабавна и високоспециализирана консултативна педиатрична помощ, интензивно лекуване на деца, в това число с благоприятни условия за продължителна дихателна реанимация, неонатологична помощ, с благоприятни условия за обслужване на деца, родени с висока степен на недоносеност и извънредно ниско тегло при раждане, сложно (терапевтично и оперативно) обслужване на деца с вродени аномалии, хронични болести и увреждания и други тежки болести, услуги по дълготрайно лекуване, рехабилитация и палиативни грижи, стана още ясно от отговорите на Ананиев.

България е единствената европейска страна, която не разполага с аналогична детска болница.

Според Кирил Ананиев детската болница не би трябвало да бъде комерсиално сдружение. Тя ще работи както по клинични пътеки, финансирани от НЗОК, по този начин и с поддръжка от страната.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР