Най-честият вид аритмия, наричана предсърдно мъждене е неравномерен ритъм на

...
Най-честият вид аритмия, наричана предсърдно мъждене е неравномерен ритъм на
Коментари Харесай

Приложение за смартфон може да предотврати сърдечен удар

Най-честият тип аритмия, наричана предсърдно мъждене е несиметричен темп на сърцето, който може да докара до удар, кръвни съсиреци или сърдечна непълнота, в случай че е не бъде оставен. Като може да бъде мъчно да се открие без електрокардиограма. Скоро, единствено едно приложение за смарт телефон ще може да извърши всичко належащо.

В изследване от 2011 година учените от финландския университет в Турку (University of Turku) си сътрудничили с сътрудници от Университетската болница в Турку, с цел да ревизират дали дребни акселерометри могат да бъдат употребявани за разкриване на предупредителните дребни придвижвания на гръдния панер, свързани с предсърдното мъждене. Оказало се, че е допустимо, което предиздвикало екипа да се запита дали акселерометрите в общоприетите смарт телефони също биха работили.

За да ревизира това, екипа управителен от Теро Кивисто неотдавна основал приложение, което изисква само телефона да бъде подложен върху гръдния панер на пациента, като по този начин засича и проучва микро придвижванията, породени от сърдечния темп. При проучване, извършено с 300 пациенти от болничното заведение, половината от които имали предсърдно мъждене, приложението го е разкрило с 96% акуратност, като е било способно да го направи, макар че доста от пациентите са имали и други сърдечни проблеми.

Приложението към този момент се създава за комерсиализация от компанията Precordior Ltd., като скоро ще може да бъде употребявано от пациенти за инспекция личното им здраве, от персоналните лекари и от медицинския личен състав на лечебните заведения в разрастващите се страни.

Учените от китайския университет в Хонг Конг (Chinese University of Hong Kong) също са създали приложение за разкриване на предсърдно мъждене, което употребява камерата на телефона, с цел да проучва леките промени в цвета на кожата на пациента, които са знак за съмнения в сърдечния темп. /monitor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР