Най-богатият източноевропеец до няколко седмици може да купи "Теленор" и

...
Най-богатият източноевропеец до няколко седмици може да купи "Теленор" и
Коментари Харесай

Най-богатият източноевропеец купува Теленор и Нова тв?

Най-богатият източноевропеец до няколко седмици може да купи "Теленор " и е измежду претендентите с най-силни предложения за "Нова телевизия ". Ако и двете покупко-продажби станат факт, Петр Келнер тази година ще се трансформира и в един от най-влиятелните хора освен в Чехия, само че и в България. Защото ще управлява мобилния оператор с най-големи доходи от тази активност и медийната група, която е водач по оборот.
Новината, че холдингът му е определеният претендент от Telenor за придобиване на телеком бизнеса в България, Сърбия и Черна гора, бе доказана пред "Капитал " от три източника, доста близки до договарянията. А за "Нова " информацията от две места е, че групата му е подала оферта в края на януари и тя е измежду най-хубавите. За похлупак чешки медии пък преди два месеца написаха, че Келнер взе участие в консорциум, който е желал да придобие активността на американската компания майка CME в целия район, част от която е bTV. "Капитал " не откри удостоверение за такива договаряния в България и присъединяване на Келнер в тях, като съгласно няколко източника там договорката е в доста начална фаза.

Отсега е мъчно да се предскаже по какъв начин влизането на Петр Келнер би трансформирало медийния и телеком пазара в страната. Ако се съди по опита му дотук (виж профила му), двата бранша не са му непознати, само че не са и ядрото на бизнеса му. Неоспоримият факт е, че предпочитание да изоставен България имат два скандинавски вложителя - Telenor и MTG. А други западноевропейски и американски компании не считат към този момент, че мястото и двата бранша си костват вложението.

За Келнер в резюме

Началото на бизнеса си Келнер прави с търговия с копирни машини, а след това по време на всеобщата приватизация прави капиталовия фонд PPF, който през годините се разраства до голяма капиталова компания с разнородни ползи. Келнер ще навлезе в България точно посредством PPF. Групата ръководи активи за над 35 милиарда евро в промишлености като банки, обезпечаване, биотехнологии, земеделие и парцели. Чрез другите си бизнеси участва в доста страни като Русия, Словакия, Китай, Румъния, Съединени американски щати, Франция, Виетнам и други Келнер към този момент има опит и в телекомуникациите, където държи над 80% от О2, най-големия оператор в Чешката република и номер три в Словакия, с общо над 7 млн. клиенти на мобилни услуги в двете страни. Собственик е и на компанията за телекомуникационна инфраструктура Cetin. Келнер е определян от Forbes като най-богатия човек в Централна и Източна Европа със положение от 16 милиарда $.

Сегашните стъпки в действителност няма да са първото бизнес начинание на Келнер в България. Макар и косвено той присъстваше на българския осигурителен пазар - във "Виктория ", посредством смесеното сдружение Generali PPF Holding, с което навлезе през 2008 година В него италианският колос Assicurazioni Generali държеше 51%, а PPF Group - останалите 49%. Впоследствие италианците изкупиха каузи на групата на Келнер и станаха едноличен акционер. PPF резервира ползите си в бранша в Русия и страните от Оперативно-наблюдателно дело.

Балканският телеком

Бизнесът на Telenor в България, Сърбия и Черна гора има общи доходи от над 740 млн. евро и над 6.3 млн. клиенти. Все още не е ясно дали договорката ще включва и подразделението в Унгария, което е най-голямото от бизнеса на Telenor в района - с общи доходи за предходната година от над 475 млн. евро. От норвежката група оповестиха преди две седмици, че има интерес от покупател към всички активи в ЦИЕ, без да дават повече детайлности. Сега от компанията отхвърлиха формален коментар за "Капитал " за избора на чешкия покупател, като обявиха, че не разясняват пазарни клюки. Същото сподели и формалният представител на PPF Зузана Мигдалова.

Не е известна и окончателната цена, което естествено ще зависи от присъединяване на унгарския бизнес в договорката. Според профилираното издание Mergermarket активността в България, Сърбия и Черна гора се прави оценка на 2 милиарда евро.

Сега текат договаряния сред Telenor и PPF, които по информация от продавача се чака да приключат през първото тримесечие. После ще са нужни позволения от локални регулатори, като най-малко в България Комисия за защита на конкуренцията има малко над месец за изговаряне. Така че действително заплащане на цена и прекачване на акции може да има при започване на лятото.

За българския пазар смяната ще е, че секторът става по-отдалечен от международните телекоми. Най-големият по доходи - БТК, се управлява от българина Спас Русев, а "Мобилтел " - от мексиканеца Карлос Слим през Telekom Austria.

Телевизионна оригиналност

Холдингът на Келнер е подал обвързваща оферта и за българската "Нова телевизия " пред притежателя й - шведската Modern Times Group (MTG). Срокът изтече последния петък на януари, броят на получените оферти е незнаен, само че е несъмнено, че предлагането на PPF е измежду най-силните, в случай че не и най-хубавото, настояват два източника на "Капитал ".

За предпочитание на притежателя да се раздели с медиата се приказва още от началото на предходната година, като спряганата цена беше над 100 млн. евро. Шведите заплатиха близо шест пъти повече за малкия екран през 2008 година: 620 млн. евро. Новата тактика на MTG е да излезе от пазара на обичайната телевизия и да стане снабдител на наличие. Само преди седмица компанията продаде скандинавския си медиен и развлекателен бизнес на датския телеком TDC. "Нова " остава единствената обичайната телевизия в портфолиото на MTG, откакто групата излезе от Чехия, балтийските страни и Франция. Българският бизнес регистрира напредък на приходите и рекламата, и то на пазар с по-малко фенове.

Пролетта на тази година имаше договаряния с дългогодишния управител на "Нова " и миноритарен акционер Дидие Щосел, само че до договорка не се стигна. От края на лятото стартира структурирана продажба, с предложения към международни медийни и финансови вложители. Сроковете бяха удължавани няколко пъти, което приказва, че надали е имало навалица от претенденти.

Компанията майка на bTV - Central European Media Enterprises (CME), също търси покупател на бизнеса си в България, Чехия, Словакия и Румъния. Тази активност е оценена на към 2 милиарда евро. Чешки медии оповестиха в края на ноември, че Келнер се готви да наддава в консорциум дружно с други локални и словашки вложители, като в договорката присъединяване може да вземе и китайската енергийна компания CEFC. За тези вложители главният интерес от целия пакет е към чешката телевизия Nova и словашката TV Markíza, само че упованията са договорката да е блокова и да включва целия районен бизнес, т.е. и bTV. Информацията по този начин и не беше доказана, а от този момент не е имало придвижване по възможна договорката.

Когато имаш пари

PPF Group има задоволително свободен капитал, откакто преди време се провали договорката за покупка на пивоварната Pilsner Urquell от SABMiller. Печалбата на записаната в Холандия група за първите шест месеца на 2017 година набъбна с съвсем 20% до 293 млн. евро. Само за последните няколко месеца конгломератът купи няколко компании в разнообразни страни. През ноември даде към 400 млн. евро за известния железопътен производител Skoda Transportation, пред придобиване е на голям парцел в Букурещ за 90 млн. евро, както и на румънска газова компания. Групата продължава да уголемява сполучливия си бизнес с потребителски заеми в Китай под марката Home Credit.

Китайските връзки на PPF провокират и други спекулации. Преди време се твърдеше, че Келнер желае да се раздели с каузи си в оператора О2, като слухът беше, че договаря за продажба точно със CEFC - същата китайска компания, която се интересува и от бизнеса на CME в района. За финансов вложител като PPF бъдещото излизане от телекомуникационния или телевизионния бизнес е прекомерно евентуално. Успокоително е, че дотук фирмите не престават да се развиват, откакто са станали благосъстоятелност на групата му. А в случай че последва препродажба на българските активи, най-големият риск е те са се окажат владеене на локални представители на задкулисието, за които нормата на облага не е значима - полезност са въздействието и информацията.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР