Най-богатият човек в Украйна заведе дело срещу Русия в Европейския

...
Най-богатият човек в Украйна заведе дело срещу Русия в Европейския
Коментари Харесай

Най-богатият олигарх в Украйна съди Русия в Страсбург

Най-богатият човек в Украйна заведе дело против Русия в Европейския съд по правата на индивида в Страсбург, в което желае да му се изплатят обезщетения за загубите на стойност милиарди долари, които бизнесът му е понесъл от началото на съветската инвазия.

Ринат Ахметов, притежателят на стоманодобивния цех " Азовстал " в Мариупол, където украински бойци в продължение на седмици устояваха на съветските бомбардировки, заведе дело против Русия в Европейския съд по правата на индивида за тежки нарушавания на правата му на благосъстоятелност, заяви му компанията му System Capital Management. От там прибавиха, че Ахметов също желае от съда правосъдно предписание, което да попречи на Русия да продължава да блокира, плячкосва, пренасочва и унищожава зърно и стомана, създадени от неговите компании.

" Злото не трябва да остава безнаказано. Престъпленията на Русия против Украйна и нашия народ са шокиращи и отговорните за тях би трябвало да бъдат подведени под отговорност. Това дело е една от първите интернационалните правни стъпки против Русия за прекъсване на продължаващите закононарушения, унищожаването на украинската стопанска система и разграбването на украински активи ", акцентира Ахметов в изказването.

" Разграбването на украинските артикули, предопределени за експорт, в това число на зърното и стоманата, към този момент докара до по-високи цени и до хора, които умират от апетит хора по целия свят. Тези безчовечен дейности би трябвало да бъдат спрени и Русия би трябвало да заплати цялостната цена ", безапелационен е Ахметов.

По тематиката за делото представителят на Кремъл Дмитрий Песков, означи, че Русия напусна Съвета на Европа и към този момент не е под юрисдикцията на Европейския съд по правата на индивида. " Ние излязохме от съда и по тази причина отговорът на този въпрос е явен ", съобщи той. Русия отхвърля украинските обвинявания, че краде от териториите, които е окупирала по време на така наречен от нея " специфична военна интервенция " в Украйна и надали ще одобри резултата от делото.

По информация на списание Forbes благосъстоянието на Ахметов е било на стойност 15,4 милиарда $ през 2013 година Оттогава неговата бизнес империя пострада от съветската инвазия и от продължаващите от години сражения в източната част на Украйна, почнали, когато подкрепяните от Русия сепаратисти превзеха територии през 2014 година Миналия месец Ахметов разгласи, че компанията му " Метинвест ", най-големият производител на стомана в Украйна, е понесла загуби на стойност17-20 милиарда $ поради съветския обстрел на заводите ѝ в Мариупол. Окончателният размер на загубите ще бъде избран от правосъдния развой.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР