Най-богатите руснаци вече усещат натиска от ескалиращото напрежение между родината

...
Най-богатите руснаци вече усещат натиска от ескалиращото напрежение между родината
Коментари Харесай

Руските милиардери загубиха 39 млрд. долара за един ден

Най-богатите руснаци към този момент усещат натиска от ескалиращото напрежение сред родината си и Украйна. След решението на съветския президент Владимир Путин да нахлуе в Украйна чистото им положение се утежни съществено. За по-малко от 24 часа те изгубиха 39 милиарда $ - повече, в сравнение с от началото на годината до този миг, пресмята Bloomberg.

Щетите са нанесени на всички класове активи. Руският борсов бенчмарк MOEX Russia Index затвори с 33-процентен срив в Москва, което е петият по величина спад в историята на фондовия пазар в локална валута. За първи път след срутва от „ черния понеделник " през 1987 година спад от подобен мащаб засегна пазар на стойност над 50 милиарда $.

Междувременно швейцарската банка UBS Group AG разтревожи някои свои клиенти на подразделението си за ръководство на благосъстоянието, които употребяват съветски облигации като поръчителство за портфейлите си, откакто понижи кредитната стойност на някои дългови бумаги от страната до нула, оповестиха за Bloomberg News осведомени с въпроса. Швейцарската компания твърди, че обслужва половината от милиардерите в света.

Една от най-тежките рецесии в региона на сигурността в Европа след Втората международна война заплашва да задълбочи срутва на пазарите в района, само че най-много в Русия, която е наранена от наказания от страна на Съединени американски щати и Англия. Няколко милиардери, в това число Генадий Тимченко , също подлежат на наказания поради връзките си с Путин, макар че има апели за разширение на евентуалните цели на наказания.

„ Има доста хора в Съединени американски щати и Европа, които желаят да ги ударят непосредствено ", споделя Крис Милър, съдиректор на програмата „ Русия и Евразия " във Fletcher School към Tufts University. „ Не мисля, че в глобите има някаква добра вест за тях ", прибавя той.

Според изчисленията на Bloomberg най-вече е изгубил президентът на „ Лукойл “ Вагит Алекперов . Състоянието му се е свило за един ден с една трета (6,2 милиарда долара) до 13 милиарда $. Акциите на основания в Москва производител на нефт се сринаха с към 33% в четвъртък.

Президентът на „ Норилск Никел " Владимир Потанин и най-богат руснак е на минус с 3 милиарда $ (в момента положението му възлиза на 26,1 милиарда долара). А положението на ръководителя на борда на шефовете на „ Северстал " Алексей Мордашов е намаляло с 4,2 милиарда $ (до 23 милиарда долара).

Алекперов и Тимченко са изгубили по към 10 милиарда $ тази година, или над 40% от положението си. Това са най-големите процентни спадове измежду съветските милиардери, проследявани от показателя на благосъстоянието на Bloomberg.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР