Най-богатите хора в Русия добавиха 152 милиарда долара към богатството

...
Най-богатите хора в Русия добавиха 152 милиарда долара към богатството
Коментари Харесай

Руските олигарси стават все повече и все по-богати

Най-богатите хора в Русия прибавиха 152 милиарда $ към благосъстоянието си през миналата година, подкрепени от високите цени на естествените запаси и възстановявайки се от голямата загуба на благосъстояния, които претърпяха директно след началото на войната в Украйна, предава Reuters.

Официално Русия има 110 милиардери в листата, което е с 22 повече от предходната година, съгласно съветското издание на Forbes, съгласно което общото им благосъстояние се е нараснало до 505 милиарда $ от 353 милиарда $, когато беше разгласен описът за 2022 година

Списъкът щеше да е по-дълъг, в случай че петима милиардери - създателят на DST Global Юрий Милнер, създателят на Revolut Николай Сторонски, създателят на Freedom Finance Тимур Турлов и съоснователите на JetBrains Сергей Дмитриев и Валентин Кипятков – не се бяха отказали от съветското си поданство.

Миналогодишните рейтингови резултати също бяха повлияни от апокалиптичните прогнози за съветската стопанска система “, обявиха от Forbes, откъдето прибавят, че общото благосъстояние на милиардерите в Русия е било 606 милиарда $ през 2021 година, преди да стартира войната.

Владимир Путин споделя, че Западът се пробва да унищожи Русия и неведнъж е рекламирал неуспеха на западните наказания да разрушат съветската стопанска система. Въпреки че стопанската система на Русия се сви с 2.1% през 2022 година под натиска на западните наказания, тя съумя да продаде нефт, метали и други естествени запаси на международните пазари, по-специално в Китай, Индия и Близкия изток.

Πpeз тoзи мeceц MBФ peвизиpa пpoгнoзaтa зa pacтeжa нa Pycия пpeз 2023 година, ĸaтo вeчe oчaĸвa тoй дa e 0.7% пpи пo-paннa oцeнĸa oт 0.3%. B cъщoтo вpeмe, oбaчe, oчaĸвaнeтo нa фoндa e зa пo-cлaб oт пъpвoнaчaлнo oчaĸвaния pacтeж пpeз 2024 година – 1.3% вмecтo 2.1%, зapaди липca нa paбoтнa pъĸa и зapaди тpyднocти пpи зaмecтвaнeтo нa нaпycĸaщитe cтpaнaтa зaпaдни ĸoмпaнии.

Цената на петрола Urals, кръвта на съветската стопанска система, беше приблизително 76.09 $ за барел през 2022 година по отношение на 69 ​​долара през 2021 година Цените на торовете също бяха високи предходната година.

Андрей Мелниченко, който натрупа положение от торове, беше посочен като най-богатият човек в Русия от Forbes със положение от 25.2 милиарда $, което е двойно повече от това, което се оценяваше предходната година.

Владимир Потанин, президент и максимален акционер в Nornickel, най-големият международен производител на паладий и пречистен никел, беше класиран като втория най-богат в Русия със положение от 23.7 милиарда $.

Владимир Лисин, който управлява производителя на стомана NLMK и беше класиран предходната година като най-богатият човек в Русия, в този момент е подложен на трето място в листата на Forbes Русия със положение от 22.1 милиарда $.

Много съветски милиардери гледат на западните наказания като на муден и даже расистки инструмент. Изграждайки благосъстояния, до момента в който Съветският съюз се разпадаше, дребна група магнати, известни като олигарсите, убедиха Кремъл при починалия президент Борис Елцин да им даде надзор над някои от най-големите петролни и металургични компании в света. Приватизационните покупко-продажби постоянно тласкаха магнатите в лигата на супербогатите в света, спечелвайки им трайната злост на милиони обеднели руснаци.

Но при Путин някои от първичните олигарси, като Михаил Ходорковски и Борис Березовски, бяха лишени от активите си, които в последна сметка се оказаха под въздействието на държавни компании, постоянно ръководени от някогашни шпиони.

Нови съветски имена в листата на Forbes включват милиардери, които са създали парите си в областта на хранителната промишленост, строителството и фармацевтични артикули, което демонстрира, че съветското вътрешно търсене остава мощно макар глобите.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР