Най-богатите европейски държави са изправени пред нарастващ риск от граждански

...
Най-богатите европейски държави са изправени пред нарастващ риск от граждански
Коментари Харесай

Цените на енергията могат да предизвикат социални вълнения в Европа тази зима

Най-богатите европейски страни са изправени пред възходящ риск от цивилен безредици през зимата, в това число улични митинги и демонстрации, заради високите цени на силата и възходящите разноски за живот, твърди експертна консултантска компания за опасности.

Както Германия, по този начин и Норвегия са някои от развитите стопански системи, които изпитват разстройства в всекидневието си заради работен акции - наклонност, която към този момент се следи в Обединеното кралство, съобщи пред Ройтерс основният анализатор на Verisk Maplecroft Торбьорн Солтведт.

Последният отчет на Verisk за показателя на гражданските безредици откри, че повече от 50% от обхванатите съвсем 200 страни са изпитали нарастване на риска от всеобщи митинги сред второто и третото тримесечие на 2022 година, което е най-голямото количество страни, откогато компанията разгласява показателя си през 2016 г.

В листата на страните с най-голямо планувано нарастване на риска от обществени протести попадат Босна и Херцеговина, Швейцария и Нидерландия, съгласно отчета, оповестен през днешния ден.

" През зимата няма да е изненада, в случай че в някои от развитите страни в Европа стартират да се следят по-сериозни форми на цивилен безредици ", сподели Солтведт.

Войната на Русия в Украйна от 24 февруари насам форсира повишението на цените на храните, които доближиха рекордни стойности през февруари и още веднъж през март. Цените на силата също се покачиха внезапно, като Европа се оказа в центъра на последствията. Русия назовава дейностите си в Украйна " специфична военна интервенция ".

" Нека не забравяме, че към момента са налице някои от последствията от пандемията Коронавирус, които играят роля в това със съществуващите към момента разстройства във веригите за доставки ", добави основният анализатор Химена Бланко.

Опустошителните суши и ниските равнища на водата, свързани с изменението на климата в доста елементи на света, изостриха още повече обстановката с високите цени на храните и силата.

Според отчета повишението на цените на главните хранителни артикули, провокиращи от мирни придвижвания до насилствени митинги, изяснява и повишаването на общественото неодобрение, обхванало както развитите, по този начин и нововъзникващите пазари.

Най-голямо нарастване на обществените безредици през третото тримесечие спрямо второто тримесечие на годината са отбелязали Мавриций, Кипър и Украйна, Русия е на седмо място, а Норвегия - на тринадесето място в листата.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР