Най-близкият е на 100 км от БългарияИма особен чар в

...
Най-близкият е на 100 км от БългарияИма особен чар в
Коментари Харесай

Продават се, мамо, белите острови…

Най-близкият е на 100 км от България


Има необикновен сексапил в това да притежаваш персонален остров – там почиваш на тишина и успокоение, няма шумни съседи, а и тъщата не може да се изтърси изведнъж на посетители.

В България обаче липсва пазар за този неподвижен знак на лукса.

В наши териториални води има всичко на всичко 16 острова, множеството от които са просто дребни скали. Най-голям е Св. Иван край Созопол – 660 декара. Единственият облагороден за туризъм пай земя е Св. Анастасия в Бургаския залив.

Освен това нашите острови са държавна благосъстоятелност като изключение прави единствено о. Св. Тома. За него нотариален акт от 1933 година на името на татко си има Симеон Сакскобургготски, само че до момента не е предявявал искания за собствеността. Междувременно покупко-продажбата на частни острови в Гърция от дълго време се е трансформирала в преуспяващ бизнес. Дори когато преди няколко години Южната ни съседка изпадна във финансов колапс, едно от предложенията бе да продаде част от островите си, с цел да покрие разноските по дълга.

Остров Скорпиос, някогашна благосъстоятелност на корабния магнати Аристотел Онасис и остров Сцецопула на сътрудника му мултимилиардер Ставрос Ниархос са измежду най-известните частни парцели. Малцина знаят, че най-малко още 60 богати гърци имат свои острови в Егейско и Йонийско море и Сароническия залив край Атина.

Неотдавна стана ясно, че и артистът Джони Деп си е купил за 4,2 млн. евро остров Стронгили, на към 5 морски благи югоизточно от остров Кастелоризо и край крайбрежията на Турция. По данни от 2001 година на острова са живели 9 души и съгласно преброяването от тази година Стронгили е най-източната населявана гръцка територия. Островът е с повърхност от едвам 0,22 кв.км.

Разбира се, доста от островите са просто скалисти островчета и са на релативно ниска цена, само че множеството имат инфраструктура (ток и вода) и елементарен достъп, защото се намират доста покрай други, по-големи острови или курорти в континенталната част на Гърция.

Цените на гръцките острови по разгласи се движат от 1,5 млн. евро до 15 млн. евро. Брокери настояват, че ползата към гръцките частни острови е огромен и че идва най-много от чужбина. Основното е, че острови в Гърция се купуват с туристическа цел, а не с цел да се влага в благосъстоятелност.

Ето някои от островите в Гърция, които сега са оповестени за продажба:

ОМФОРИ 50 МЛН. ЕВРО

 06-omfori Сред преференциалните за закупуване острови е Офори. Той е в Йонийско море, на него има една единствена постройка, площта му е 4,5 млн. кв.м, дълъг е съвсем 2 км и е необятен още 2 км. На 20% от острова има опция за строителство. Цената му е 50 млн. евро.

ДИАПОРОС, 10 МЛН. ЕВРО


 06-diaporos Българска организация предлага остров до Ситония – втория ръкав на полуостров Халкидики. Той се назовава Диапорос, ненаселен е и е против известния за българите курорт Вурвуру. Има няколко чудесни плажа, площта му е 104 дка, а цената – 10 млн. евро.

ФИДОНИСИ, 3 МЛН. ЕВРО


 06-fidonisi Островът е ненаселен е и се намира в залива на Неа Ираклица покрай Кавала. Площта му е 165 декара. Разположен е на 2 км от брега на 100 км от Граничен контролно-пропусквателен пункт Илинден-Ексохи. От него до Солун са 150 км, а от София е на 300 км. Островът е незначителен рид с изменчив надолнище. Най-високата му точка е на 85 м над морското ниво. Обрасъл е с присъща средиземноморска растителност – неколкостотин диви маслинови дръвчета и малко плодови, най-вече с бадеми, смокини и сливи. От източната и северната страна има 3-4 дребни плажа с плитки води.

НАФСИКА 6.9 МЛН. ЕВРО


 06-nafsika За приличната цена от 6.9 млн. евро се продава остров Нафсика с повърхност 5 кв.км. В последните години той преминаваше от едни в други ръце. Островът е извънредно планински и се намира в Йонийско море.

Сухопътни войски. ТОМА 15 МЛН. ЕВРО


 06-st-thomas На 15 млн. евро се прави оценка остров Свети Тома. Намира се в зaлива Сароникос, на 20 минути с ферибот от Коринт. От Атина са нужни 45 минути. Площта му е 1,2 кв.км и се намира в залива на Егина. Островът е съвсем гол, с ниска храстовидна растителност на повърхност 1,2 кв. км.

KИТНОС 5 МЛН. ЕВРО


 06-kythnos За 5 млн. евро може да се купи единствено част от остров Китнос. Той е част е от групата на Циклaдcките ocтpoви. Нaмиpa се нa чac paзcтoяниe пo море oт Aтинa. На нeгo вeчe имa пocтpoeни 25 мaлки къщи улици, ток, вода и е разграничен на 25 дребни териториални единици.

ГАЯ, 3 МЛН. ЕВРО


 06-gaia Остров Гая е разграничен на шест имота и в този момент компанията, която го има има позволение за градеж на шест вили. Намира се в Йонийско море и е с повърхност 0,17 кв.км. Излиза по-евтино от къща в Лондон.

Българи островитяни


Богати наши сънародници също са притежатели на персонални острови в разнообразни краища на света.
 Владимир Баланов Владимир Баланов
Сред тях е Владимир Баланов – предприемач, а неотдавна е и княз в личното си княжество – остров Нова Атлантида в Тихия океан. Островът на Баланов е до Нова Зеландия и е с повърхност 27 000 кв. км. Образувал се е наскоро след най-голямото вулканично изригване в света за последните 1000 години. Обектът с размера на Белгия е превзет от нашия предприемач, който платил за експедиция до такава степен и забил вимпел със своите букви. Кръстил го “Южни ”. Иска да го подари на страната, само че институциите ни са безапелационни – не можем да го присъединим към територията си, тъй като …се движи. Иначе концепцията да имаме колония в Тихия океан пали въображението на мнозина.

След към 10 месеца на пазара норвежкият остров Prestoyni в Byglandsfjorden е продаден на българи. Купувачите са Емилиан Гебрев и синът му Христо Гебрев. Те са го придобили против 15 млн. крони (1.6 млн. евро). Това написа норвежкото издание Dagens Naeringsliv. Гебрев е притежател на българския производител на револвери Emco. На острова има селска къща от 1988 година и плевня от 1935 година “Както купувачът, по този начин и продавачът са доста удовлетворени от договорката по тази причина смятам, че цената, която постигнахме, е вярна ”, споделя локалният брокер.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР