Най-бързо развиващата се икономика в света може да нарасне с

...
Най-бързо развиващата се икономика в света може да нарасне с
Коментари Харесай

Най-бързо развиващата се икономика в света може да отчете ръст от над 100% до 5 години

Най-бързо разрастващата се стопанска система в света може да нарасне с над 100% до 2028 година Това се дължи най-много на огромните потоци от облаги от бранша й за произвеждане на нефт и експорт.

Гвиана е страна в Южна Америка с население от към 800 000 души. Наскоро, от направени прогнози стана ясно, че се чака да нарасне с 38% до края на годината - " извънредно бърз " ритъм, съгласно последните прогнози за Брутният вътрешен продукт на Международния валутен фонд.

Но освен МВФ мисли оптимистично за стопанската система на тази другояче дребна по население страна. Според изследователско звено на Fitch Solutions - BMI " Гвиана ще регистрира избухлив напредък тази година ". Това декларира Андрю Трахан, началник на латиноамериканското поделение. Според специалиста действителният Брутният вътрешен продукт на Гвиана ще нарасне с към 115% през идващите пет години, представен от CNBC.

Прогнози на BMI сочат, че производството на нефт в Гвиана може да се усили до над милион барела дневно до 2027 година - от 390 000 барела дневно тази година. Ще има нови офшорни полета в страната, които ще бъдат открити от консорциум под управлението на ExxonMobil. Stabroek Block в Гвиана е офшорен петролен контейнер край атлантическото крайбрежие на страната и съгласно оценки се счита, че съдържа 11 милиарда барела нефт, съгласно ExxonMobil.
 Бум в благосъстоянието от нефт направи Гвиана най-бързо растящата стопанска система в света
Бум в благосъстоянието от нефт направи Гвиана най-бързо растящата стопанска система в света

Страната може да стане най-големият производител на недопечен нефт на глава от популацията в света

Растежът на стопанската система регистрира растеж още от предходната година. Гвиана означи растеж на Брутният вътрешен продукт от 62,3% през 2022 година, най-високият в света съгласно МВФ.

Освен възходящото произвеждане на нефт, растежът в други браншове на Гвиана също получиха подтик от вложения - в превоз, жилища и набиране на човешки капитал. Секторите на селското стопанство, минното дело и кариерите на Гвиана също разцъфтяват.

Някои опасности

Гвиана се разрасна бързо и от една от най-бедните карибски страни се трансформира в стопанска система, " показваща извънреден напредък ", разяснява Валери Марсел от мозъчния концерн Chatham House пред CNBC.

Растежът може да ще продължи, само че това ще зависи и от политическата непоклатимост на страната и високите цени на петрола. " Цените на петрола ще бъдат много нестабилни и в последна сметка ще останат ниски - по тази причина е извънредно значимо за Гвиана да диверсифицира стопанската система си ", счита Марсел.

Гвиана се изправя и пред опасности от в корупция и така наречен " холандска болест " - стопански термин, който се отнася до отрицателните последствия, които идват от бързото развиване вследствие на новооткрити запаси - това парадоксално вреди на по-широката стопанска система.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР