Най-бързо разрастващата се епидемия от ХИВ в света се наблюдава

...
Най-бързо разрастващата се епидемия от ХИВ в света се наблюдава
Коментари Харесай

Европа в потрес! Епидемия от ХИВ плъзва с неимоверна скорост!

Най-бързо разрастващата се зараза от ХИВ в света се следи в европейския район на Световната здравна организация (СЗО). Това се споделя в изказване на Ханс Клуге, шеф на Регионалния офис на СЗО за Европа.То е оповестено на Световния ден за битка със СПИН.

Епидемия от ХИВ плъзва с неимоверна скорост!

“В европейския район на СЗО епидемията от ХИВ се разраства най-бързо в света. 50% от хората в европейския район се диагностицират късно. Хората търсят лекуване прекомерно късно и ние не доближаваме до тях по-рано. Тази наклонност не се е трансформирала от 10 години насам. В някои страни от нашия район смъртността е недопустимо висока. А в други предаването на ХИВ е съвсем изцяло спряно ”, споделя Клуге.

Епидемия от ХИВ

Той напомня, че през 1988 година, когато се отбелязва първият Световен ден за битка със СПИН, слагането на диагноза ХИВ е било еднакво на смъртна присъда. Но в този момент светът се е трансформирал към по-добро. Тъй като има запаси и технологии за диагностициране, лекуване и попречване на предаването. Медицинският прогрес трансформира ХИВ в хронично заболяване като всяко друго. И хората, диагностицирани с него, които се лекуват, могат да живеят здравословно и дълго и да не предават вируса на други хора. Съществуват високоефективни антиретровирусни лекувания без съществени странични резултати. Новите диагностични логаритми разрешават слагане на диагноза в един и същи ден и има ефикасни средства за предварителна защита.

“През идната година се обръщам към всички – от политиците до секторите на опазването на здравето и пандизите. С молба да се застъпят за дейности и да включат водачите на общностите във всички проекти и стратегии за ХИВ. Да финансират напълно устойчивото управление на общностите и да поддържат гражданското общество с ефикасни политики. Можем – и би трябвало – да оставим зад тила си бремето и стигмата на живота с ХИВ ”, приканва Клуге.

Още вести четете в секция Здраве. 

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР