Най-бързите доставки - с интермодален влак Пенко Несторов е един

...
Най-бързите доставки - с интермодален влак Пенко Несторов е един
Коментари Харесай

До месец пускаме първия влак до Австрия

Най-бързите доставки - с интермодален трен

Пенко Несторов е един от притежателите на най-бързо разрастващата се българска транспортна компания „ ПИМК ”. От 2016 година компанията влага и в жп превоза, като сътвори своя товарна железопътна компания - „ PIMK Rail ". През предходната година компанията завоюва концесията на терминала, намиращ се в региона на гара Тодор Каблешков. Превозвачът ще го стопанисва за период от 27 години през сдружението си " Терминали ". С Пенко Несторов беседваме за развиването на връзката Пловдив-Черкезкьой и за бъдещото трасе към Велс, Австрия.

- Г-н Несторов, както е известно, през днешния ден европейските страни се пробват да лимитират транспорта на товари по пътищата си - като качват товарите върху релси. В тази връзка по какъв начин се развива жп линията Пловдив-Черкезкьой?

-С днешна дата към Турция влакове пътуват три пъти седмично. Те потеглят от пловдивския терминал в сряда, петък и неделя, а от Турция за България надлежно в понеделник, четвъртък и събота. Като влакът е с 34 ремаркета, това са 17 джоб вагона - специфични вагони, предопределени единствено за ремаркета. Без тях този тип превоз не би могъл да се реализира. Интересното и особеното е, че тези вагони са единствените в страната. Те са нови и единствено нашата компания разполага с тях - закупили сме ги преди 2 години. Разработиха ги и ги създадоха особено за нас, тук в България.

- Какви са преимуществата на един интермодален трен?

-Сега ще ви опиша за какво се назовават интермодални влакове. Различното е, че с тях клиентът, респективно получателят, изпраща и получава стоката си от врата до врата, от единия склад до другия склад. За клиента на процедура нищо не се трансформира! В същото време той употребява всички преимущества на железопътния превоз, а точно: по-малко произшествия и човешки жертви, по-малко въглеродни излъчвания, по-евтин превоз и, несъмнено, по-малко натоварване на КПП-тата на границата. Затова концепцията на блок-влаковете е толкоз известна в цяла Европа, където задачата е да се облекчи трафикът по пътищата и да се понижат нездравословните излъчвания. Как на процедура работи всичко това? След като се натовари в региона на Пловдив, ремаркето със стоката отива до терминала, където се претрупва със профилирана техника на вагона. Съответно 34 такива ремаркета се товарят и влакът потегля за Турция. И по-конкретно за терминала в Черкезкьой. Там по същия метод се разтоварва и стоката стига до клиента. С тази разлика, че му спестяваме време, тъй като превозът се прави за 12 до 15 часа, а не като сухопътния за 2-3 дни.

- Т.е. ползвате всички плюсове на един жп транспортьор.

-Така е. Първото и главно преимущество е спестяването на време, което със сухопътния транспорт се губи доста, поради престои по границата. Знаете огромните опашки по КПП-та, повече от 10 години те са съвсем непрекъснати. Друго значимо преимущество е сигурността. Железопътният превоз по предписание е доста по-безопасен, в сравнение с сухопътния. При него нещата са доста по-уредени, по-малки са разновидностите за произшествия и произшествия и по тази причина е по-сигурен. Това е нещо доста привлекателно за нашите клиенти. В момента те са главно турски компании, само че има и български.

- Мит ли е тезата, че влакът е най-екологичният транспорт?

-Бих споделил по този начин: самият превоз е доста по-екологичен от сухопътния. И в България, и в Турция той се прави с електрически локомотиви, които употребяват електрическа енергия. Затова са по-екологичен. Има доста западни компании, примерно ние работим с Дайлмер (Daimler AG), чието условие е доставките им наложително да минават през трен. Такава е политиката им. Още доста компании имат сходни условия и условия и в бъдеще ще стават от ден на ден. Друго главно преимущество е, че с изключение на понижаване на излъчванията и разтоварване на пътищата, ние като превозвачи, спестяваме разноски и понижаваме зависимостта си от водачите. С две думи с влака употребяваме двама машинисти, а имаме превоз на 34 единици. Ако изберем сухопътния превоз, ни трябват 34 водача, които да стоят по границата и да чакат да я преминат. Това натоварва първо тях, само че главно нас, като работодатели.

- Какъв е ползата към услугата ви, спечелихте ли доверието на турските предприемачи?

-Турските компании демонстрират огромен интерес, повода е ясна - те употребяват всички преимущества на жп транспорта: пестят време и доставките са сигурни. В момента сме атрактивни за всички браншове на стопанската система. За нас няма бранш, който да е фаворизиран, или различен, който да остане обратно. Всеки товар може да бъде качен на сходни ремаркета. На външен тип те са като общоприетите, само че разполагат със документ P400, който им разрешава да бъдат качени на трен - това е разликата. На процедура можем да изпълним всевъзможен тип доставки, тук включвам преноса на течности, също на така наречен рискови товари: химия, лепила, пластмаси.

- Обявихте, че ще пуснете още един трен от Пловдив за Австрия. Как се развива този ваш план?

-Водим договаряния, въпрос на време е да се провежда трасето. Така ще продължим откритата връзка от Турция през Пловдив към Велс, град в Северозападна Австрия. Най-важното е, че по този начин клиентите ни получават пряк достъп до Централна Европа. Плановете ни са до един месец да стартираме новата линия. Като начало един трен ще потегля в неделя към 19 часа от Пловдив и в сряда вечерта ще е във Велс. На процедура товарите на влака, тръгващ в събота вечерта от Турция, ще могат да продължат за Велс. Това е огромният план в сходна транспортна скица, която разрешава стоката, натоварена в петък в Турция, идващия четвърт да бъде разтоварена в Европа, което като директно време е доста положително достижение. Пренос по железниците, с най-малко човешки запас! Амбицията ни е, последната ни дестинация да бъде разтоварване на стоката в склада, в завода на клиента. Близо две години работихме по сходна скица, единствено трасетата бяха разнообразни. Говоря за 2015 година, когато имахме взаимен план с DB Schenker. Тогава ремаркета на ПИМК се товареха на специфични жп вагони в Русе и пътуваха към Централна Европа.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР