Най-бързата птица на планетата гостува в Бургас. Това е соколът

...
Най-бързата птица на планетата гостува в Бургас. Това е соколът
Коментари Харесай

Най-бързата птица в света гостува в Бургас

Най-бързата птица на планетата гостува в Бургас. Това е соколът друмник, който е в положение да лети с към 320 км/ч. Няма друга птица или животно, което да развива по-висока скорост. Този сокол взе участие за първи път на изложбата на птици и влечуги, която се организира за поредна година в терариума, намиращ се директно до Фестивала на пясъчните фигури в Бургас.

Титлата за най-бърза птица в света принадлежи на сокола друмник. Той развива три пъти по-висока скорост даже и от гепарда. По време на лов този тип сокол развива към 320 км/ч, което го прави най-бързият представител на животинския свят.

" Тя се намира на върха на хранителната верига и би трябвало да има оръжие, с което да е по-добра от своите евентуални жертви и това е скоростта. При тази скорост атакуваната птица съвсем не може да разбере какво се случва ", споделя Пламен Паскалев, зооинженер.

Най-високата измерена скорост, която развива соколът-скитник, е 390 км/ч. Още по-интересно е, че той може да бъде срещнат на всички места по света, като се изключи Антарктида. Има доста специфични характерности, които му разрешават да лети толкоз бързо.



" За да развие тази скорост всичко е в аеродинамиката. При пикиране тя заема капковидна форма. Перата ѝ са доста твърди изключително, когато стане стара птица. Това понижава до най-малко съпротивлението. Знаете, че най-бързите коли ги тестват в аеродинамични тунели. Значи тя милиони години по този начин се е формирала ", споделя Пламен Паскалев, зооинженер.

Дължината на тялото му доближава до половин метър, а тежестта до 2 кг. Размахът на крилете е почти метър и половина. Ловува всевъзможни птици, като една от обичаните му храни са гълъбите и прилепите.

" Самите ноздри не са напълно празни, а в средата има нещо, което в допълнение разрушава въздуха, с цел да не влезе на доста огромна скорост ", изяснява Пламен Паскалев, зооинженер.

" Пуска си трети клепач, с цел да може да си овлажнява окото и да разпръсква струята ", добавя Николай Спасов.

Пернатите от този тип не просто летят бързо, те могат да изминават големи дистанции с тази скорост. Един сокол друмник изминава приблизително към 24 000 км за една година.



В предишното соколът друмник също е страдал от човешките дейности. По време на Втората международна война птиците са били унищожавани умишлено, с цел да не атакуват пощенските гълъби, пренасящи значими известия.

Репортер: Елеана Цанова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР