Най-бърз сред тях бе 21-годишният помориец Станимир Петков Йордановден –

...
Най-бърз сред тях бе 21-годишният помориец Станимир Петков Йордановден –
Коментари Харесай

52-ма смели мъже от Поморие се хвърлиха в студените води за йордановденския ритуал

Най-бърз измежду тях бе 21-годишният помориец Станимир Петков

Йордановден – 6 януари е един от най-почитаните празници в България. Смята се, че на този ден Господ Иисус Христос бил кръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. След тайнството в реката хората видели с очите си християнското триединство на Отец, Дух и Син и почнали да имат вяра, по тази причина и денят се назовава още Богоявление. З аредени с религия, сили и доста кураж, общо 52-ма смели мъже в община Поморие се хвърлиха в студените води през днешния ден, с цел да вземат участие в богоявленския обред по избавяне на кръста. 

След литургии и популярен водосвет в храмовете на Поморие и Ахелой, с литийни шествия хората стигнаха до местата, от които бе хвърлен кръста. В центъра на Поморие двадесет и шест мъже и момчета скочиха в януарското море,  само че най-бърз измежду тях бе 21-годишният помориец Станимир Петков . От вълнолома в квартал „ Свети Георги “ също скочиха доста участници – измежду шестнадесетте смелчаци там  се открои треньорът по ветроходство Георги Райчев на 27 години . Десет бяха момчетата, присъединили се в ритуала в град Ахелой. Пръв до светия кръст там доближи  21-годишният Стилиян Чолаков .

Кметът на община Поморие Иван Алексиев, ръководителят на Общински съвет Адам Адамов и заместник-кметът Янчо Илиев поздравиха участниците в Поморие и персонално им сервираха торби с материални и парични награди. Награди от Община Поморие бяха обезпечени и на участниците в град Ахелой.

„ Богоявление е огромен християнски празник, само че за нас, българите, този ден има още по-голям заряд. В този ден си припомняме за силата и куража на българина. Щастлив съм, тъй като измежду искащите да скочат за кръста виждам толкоз мъже, които всяка година вземат участие в ритуала, само че виждам и доста млади момчета, даже и деца, пристигнали за първи път. Знам, че всички те са тук за здраве, с цел да каляват волята си, само че и с цел да запазят традицията “, показа кметът Иван Алексиев.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР