Най-активният вулкан във Филипините Майон изхвърли пепел и пара за втори

...
Най-активният вулкан във Филипините Майон изхвърли пепел и пара за втори
Коментари Харесай

Хиляди хора избягаха, след като филипински вулкан изхвърли пепел

Най-активният вулкан във Филипините Майон  изхвърли пепел и пара за втори следващ ден. Хиляди локални поданици избягаха от домовете си, съобщи ДПА.

Второто следващо незадълбочено изригване на Майон - вулкан в провинция Албай, на 330 км южно от Манила - продължи към пет минути и се случи тази заран, съобщи Филипинският институт по вулканология и сеизмология.

" Образува се сивкава пара и дирек от пепел , които значително останаха скрити поради обвилите вулканичния кратер облаци ", съобщи институтът. " Разнесе се и миризма на сяра, а тътените от вулканичната активност са били чути от локалните поданици. "
 Институтът увеличи през вчерашния ден степента на паника за  Майон  на втора, откакто стана факт първото незадълбочено изригване. При него се образува дирек от пепел с приблизителна височина от 2500 м.

Институтът съобщи още, че на обществеността мощно се предлага да бъде бдителна и да се въздържа да навлиза в 6-километровия радиус на рисковата зона, с цел да се понижи във допустимо най-голяма степен рискът от неочаквани изригвания, рухвания на камъни и свличания на земни маси.

От през вчерашния ден над 2200 поданици на градовете Гинобатан, Камалиг и Анолинг са избягали от домовете си, съобщи представител на полицията.

Разселените поданици са настанени в учебни здания, които са превърнати в евакуационни центрове.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР