Навсякъде в Европа има предвидена 14-дневна карантина за влизащите в

...
Навсякъде в Европа има предвидена 14-дневна карантина за влизащите в
Коментари Харесай

Захариева: Няма как да кажем точна дата, в която ще се ходи на море без карантина

Навсякъде в Европа има планувана 14-дневна карантина за влизащите в дадена страна. Карантината в България важи за всеки, който влиза на българска територия, без значение какъв е. А в България се позволяват единствено чужденци с непрекъснато престояване. Това съобщи външният ни министър Екатерина Захариева.
На експлицитен въпрос на Нова телевизия по какъв начин ще бъде и ще бъдат ли пускани туристи единствено с декларация, че не са заболели от COVID-19, отговорът беше, че имало непрекъсната съгласуваност със прилежащи страни като Гърция и Румъния. Но паневропейската концепция за туризма, за транспортния бранш и за връзките, е да се следи ситуацията във всяка държава-членка на Европейски Съюз и да не се позволява дискриминация.
Не мога да ви посоча дата, в която ще отпадне напълно карантината. Според мен, до края на месец май карантината ще остане, без значение кой от кое място идва в България. С наблюдаване на ситуацията ще се отпускат ограниченията, съобщи тя. По думите ѝ, интернационален туризъм ще има сред страни със сходна картина на заболеваемост. Тя чака, че от 15 юни най-рано ще може да се приказва за придвижване без карантина към прилежащи страни и такива със сходна заболеваемост.
Водещо остава запазването на живота и здравето на хората, акцентира Захариева, само че и добави, че не може придвижването в Европейски Съюз да остава лимитирано до безконечност. 90% е ясно, че далечни пътувания, отвън Европа, са невъзможни това лято, сподели още външният ни министър.
Екатерина Захариева не можа да разяснява тематиката с защитните ограничения съответно за непознати туристи, откакто ѝ беше даден образец с Гърция. Какво готви Гърция – вижте ТУК! Но Захариева е уверена, че ще има общ метод.
За Северна Македония, Захариева съобщи, че никой не пречи на съседите ни да се самоопределят, само че не може това да става на база исторически неистини и антибългарска изразителност. Тя не отговори на въпрос ще спрем ли Северна Македония да влезе в Европейски Съюз, в случай че Скопие упорства, че има македонски език. Захариева съобщи, че въпросът ще бъде решен от двустранната експертна комисия по историческите въпроси и попита - за какво преди изборите в Северна Македония Скопие я спря?
Все още външният ни министър не може да каже дали и какъв брой българи са заболели от ковид в кланиците в Косфелд. Но тя сподели, че в случай че има такива, ще се лекуват на място, в Германия, при съответни осигурителни права.
За край Захариева сподели - към момента на всички места има рестрикции за пътешестване, и прикани преди пътешестване зад граница да се ревизира уеб сайтът на Министерство на външните работи за настояща информация. Още: " Нова карта демонстрира къде в Европа можеш да пътуваш и при какви условия "
Още: " Парламентът реши: По-ниски цени за плажни такъми, хотелите отварят "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР