Навремето атомните часовници направиха възможни системите за сателитна навигация като

...
Навремето атомните часовници направиха възможни системите за сателитна навигация като
Коментари Харесай

Атомните ръчни часовници са все по-близо. Определяне на координатите без GPS

Навремето атомните часовници направиха вероятни системите за сателитна навигация като GPS, които разчитат на извънредно точно синхронизирани часовници.

Но в този момент човечеството е изправено пред по-скоро противоположната задача: желаеме да осигурим точна навигация по терена без GPS, а за това се нуждаем от още по-точни атомни часовници, в сравнение с за работата на GPS. Знаейки скоростта и посоката на всеки обект, новото потомство часовници ще обезпечи позициониране с акуратност до метър/сантиметър (в взаимозависимост от тяхната акуратност, както и от точността на другите сензори). Като цяло главната задача в този момент е да се реши казусът със зависимостта от сателитната навигация, която не постоянно е налична.

Как работят атомните часовници

Прототип на атомен часовник на CSIC от 2004 година, източник. За страдание същинското устройство с ръководещата електроника се оказа доста по-масивно

Първият атомен часовник е основан през 1949 година в Националното бюро по стандартизация на Съединени американски щати, в този момент Национален институт по стандартизация и технологии (NIST). Това е изцяло нов принцип на премерване на времето. Анахроничните механизми от предишното измерваха астрономическите феномени, въртенето на Земята и използваха механични пружини, зъбни колела и махала. За разлика от тях атомните часовници мерят времето посредством електромагнитни сигнали, предавани от електроните към атома. Когато електронът трансформира енергийното си равнище, той гълтам или излъчва светлина с периодичност, която е идентична за всички атоми на даден детайл.

Така да вземем за пример преходът сред две свръхтънки равнища на цезий-133 създава тъкмо 9 192 631 770 интервала на електромагнитно лъчение ( честотни колебания). Това е цената, която в този момент е призната в системата SI като определение за „ секунда “.

Оптичните атомни часовници регистрират времето благодарение на лазер, който е надъхан на тази периодичност и записва съмненията на честотата по време на енергийните преходи. Това ги прави извънредно точни спрямо техните прародители. Понастоящем оптичните часовници са обещаваща и дейна област на научни проучвания.

Deep Space Atomic Clock, художествена визуализация на НАСА

Точността на часовниците значително се дължи на качеството на лазера. Ето за какво огромните, обемисти научни съоръжения обезпечават доста по-добра акуратност от портативните часовници с наличните в комерсиалната мрежа всеобщо създавани лазери.

Атомните часовници са извънредно потребни и в космоса. Пример за подобен опит е атомният часовник в дълбокия космос на НАСА, който през 2019-2021 година тества технологията в орбита. В бъдеще тези устройства могат да намерят приложение в търсенето на тъмна материя, откриването на гравитационни аномалии, навигацията и други.

Тъй като времето е неотменно свойство на пространството, един оптимално прецизен и благонадежден атомен часовник е съвсем незаместим инструмент в космоса. Само той може да обезпечи самостоятелна самостоятелна навигация в дълбокия космос.

Монтирането на атомния часовник Deep Space Atomic Clock на спътник на НАСА

Очевидно е, че проучването на дълбокия космос от човечеството е допустимо единствено благодарение на самостоятелни роботизирани системи. Няма смисъл да се изпращат хора на задача с дълготрайност хиляди или милиони години, защото това с над един порядък усложнява структурата на кораба.

От това следва, че контактите с кораби на извънземни цивилизации е доста евентуално да стартират с контакти с роботизирани разследващи сонди.

Новият конкурс за най-малкия атомен часовник

Миналата година DARPA разгласи конкурс за основаване на по-малък и по-точен атомен часовник и в него незабавно се включиха екипи от физици и инженери от разнообразни университети и проучвателен лаборатории.

Програмата H6 на DARPA приканва за основаването на „ свръхмалък, енергийно ефикасен, кадърен за приложимост часовник, кадърен да поддържа микросекундна акуратност в продължение на една седмица в работен диапазон от -40 до +85 °C без GPS синхронизация„. Всъщност такава акуратност от дълго време е постижима в огромните лабораторни машини. Те не излизат от интервала 0,000001 s от десетки хиляди години.

Миналата година физици от Университета на Уисконсин в Медисън създадоха свръхпрецизен часовник, който губи по една секунда на всеки 300 милиарда години ( преизчислено в по-стандартни стойности). Това е и първият в света „ мултиплексен “ часовник, който комбинира шест разнообразни импулсни осцилатора, с цел да съпоставя стойностите им и да открива аномалии.

Гравитационното алено отместване в дребна мрежа от часовници върху оптична решетка

По явни аргументи (качество на лазера и т.н.) портативните устройства са доста по-непрецизни от лабораторното съоръжение, никой към момента няма сходни индикатори там.

В предходните епохи точният хронометър е бил значим за установяване на географската дължина в навигацията, само че през днешния ден сериозен проблем в PNT (позициониране, навигация и синхронизация) е загубата на GPS сигнала. Благодарение на дребните и извънредно точни атомни часовници в някои приложения на PNT има опция да се изостави GPS за интервали от дни или седмици.

Конкурсът на DARPA се състои от три стадия. В първия участниците ще вземат решение проблеми, свързани със зависимостта на тактовата периодичност от температурата и с намаляването на SwaP (размер – тегло – консумация на енергия). Във втория те ще вземат решение проблемите с надеждността на тактовия генератор, както и с неговата успеваемост в избран температурен диапазон. В третата част участниците ще показват изцяло интегриран часовник от тактически клас и ще изработят и показват пет образеца на подобен часовник.

Прототипът на Sandia

На първия стадий екип от откриватели от Sandia National Laboratories показа първообраз с размери 10×2×2 mm, т.е. единствено 0,04 cm³.

Иглените сонди подават ток от 2 mA към зелен лазерен диод от индий-галиев нитрид (InGaN), който Sandia създава за последващо потомство квантови датчици. При този ток диодът създава съвсем 1 mW монохроматично излъчване с дължина на вълната 894 nm

Индиево-галиевият нитрид (InGaN) е полупроводников материал, състоящ се от примес на галиев нитрид (GaN) и индиев нитрид (InN). Широчината на неговата неразрешена зона може да се контролира посредством смяна на количеството индий в сплавта. Съотношението In/Ga нормално е от 0,02/0,98 до 0,3/0,7.

InGaN се употребява като светлоизлъчващ пласт в актуалните сини и зелени светодиоди.

Новият лазерен атомен осцилатор на Sandia генерира постоянен тактов подтик вследствие на излъчването на лазер през облак от цезиеви атоми.

Изключително значимо е, че той работи доста добре в самостоятелен режим и не е належащо външно електронно съоръжение за ръководство на периодическите импулси на осцилатора. Факт е обаче, че в съществуващите през днешния ден устройства от сходен жанр спомагателният хардуер заема по-голямата част от пространството. Така да вземем за пример в портативния часовник CSAC (вж. по-долу) физическото генериране на импулсите се прави на повърхност в размер от милиметри. Всичко останало е ръководещата електроника.

Тестване на първообраз на атомен часовник в лаборатория Sandia Microsystems Engineering, Science and Applications

Първоначалното финансиране по програмата на DARPA е за две години с опция за в допълнение финансиране, откакто бъдат изпълнени критериите за размер и успеваемост.

Sandia има дълга история в създаването на атомни часовници. В началото на 2000 година те участваха в създаването на Chip Scale Atomic Clock (CSAC), който е с размер към 17 cm³, което може да се съпостави с кибритена кутийка със общоприет размер (15 cm³). По това време CSAC стана най-малкият атомен часовник в света и към момента е най-малкият часовник в общественото пространство (който може да бъде закупен на пазара за към 2537-8061 $, според от размера на партидата и модела на чипа.

Моделът CSAC-SA45S с размер на корпуса 17 cm³ и тегло 35 грама

Така че при дребните атомни часовници историята в прочут смисъл се повтаря: нов конкурс от DARPA – и Sandia още веднъж е тук.

Според DARPA новият ръчен атомен часовник би трябвало да бъде по-малък от показания на фотографията, да употребява по-малко сила и да бъде към 30 пъти по-точен. Освен това има нараснали условия за температурния диапазон и устойчивостта на трептения.

Забележка: двойка от най-точните атомни часовници, ситуирани на височина няколко милиметра един от различен, демонстрират разнообразни резултати, тъй като пространство-времето се деформира в гравитационното поле, тъкмо както е планувал Айнщайн. По-конкретно, на разстояние 1 mm сред горната и долната част на оптична решетка от 100 000 стронциеви атома в избрана конструкция за 92 часа се записва разминаване във времето от 0,0000000000000000001 s, дължащо се на гравитационната разлика.

Гравитационно алено отместване и разликата в показанията на синхронните часовници на разстояние 1 мм, източник: Nature

Аналогични резултати са получени от учени от Университета на Уисконсин в Медисън в научна публикация от месец август 2023 година На илюстрацията е показана разликата във времето според от височината (z). Конкретно в този опит учените са определили отвесното разстояние сред часовниците (в двойните стрелки) по показанията на часовниците. Всички стойности са в сантиметри, като за най-ниския (петия) часовник е призната нулева височина:

И освен това. Японски учени за следващ път пробно потвърдиха Общата доктрина на относителността на Алберт Айнщайн. Използвани са свръхточни атомни часовници, ситуирани в основата и на върха на най-високата телевизионна кула на планетата – Tokyo Skytree. Изследователите разгласиха получените резултати във тип на научна работа в списанието Nature Photonics. По този метод те ревизираха и за следващ път пробно потвърдиха Теорията на относителността благодарение на най-високата телевизионна кула в света с височина 634 метра.

А до момента в който учените изследват свойствата на най-различни нови материали за миниатюризация, запалянковци към този момент направиха първия в света атомен, може да се каже ръчен часовник.

Да обърнем внимание, че в случай че сте виждали някъде в продажба „ атомен часовник “, той евентуално е подправен, защото квантови датчици с подобен размер към момента не съществуват. Най-вероятно това е елементарен кварцов часовник с периодичност 60 Hz, който просто от време на време се синхронизира с източник на сигнал. И вероятно получава данни от същински атомен часовник.

За пресмятане на универсалното координирано време (UTC) се употребяват осреднените показания на 450 атомни часовника от 80 страни

Истински ръчен атомен часовник евентуално ще стартира да се продава няколко години след приключването на състезанието на DARPA. Най-малкото, в случай че датчиците на Sandia с размери 10×2×2 mm влязат в послание и бъдат интегрирани в мобилно устройство с ниска консумация на сила, можем да чакаме ръчен часовник от потребителски клас с цена от към няколко хиляди $.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР