Навръх нова година сондата New Horizons ще ще премине близо

...
Навръх нова година сондата New Horizons ще ще премине близо
Коментари Харесай

Навръх нова година New Horizons ще пресрещне астероид на ръба на Слънчевата система

Навръх нова година сондата New Horizons ще ще премине покрай метеорит на ръба на Слънчевата система. Това е първата по рода си среща на основан от индивида уред с толкоз отдалечено тяло от Слънчевата система. Това е обект в Пояса на Кайпер, наименуван 2014 MU69 или Ултима Туле, оповестява Наука OFFNews.
 Новини от Плутон: мъгла, дъжд, атмосфера, ледени реки  Историческата среща с Плутон
Най-близкият метод на New Horizons към тялото ще бъде малко след среднощ - 00:33 EST или 7:33 часа българско време.

Сондата ще премине около Ултима Туле съвсем три пъти по-близо, единствено на 3500 км, спрямо Плутон, около който прелетя на 12,5 хиляди километра.

След като напусна Плутон преди съвсем три и половина години, през юли 2015 година New Horizons измина разстояние от съвсем 1,6 милиарда километра и се движи тъкмо по график.

При скорост от 50 700 километра в час даже и мъничко влияние би могло да унищожи галактическия транспортен съд. А наземният екип няма да може да вземе контрола от първо лице над New Horizons, с цел да заобиколи трудностите, тъй като връзката със сондата е необикновено мудна.



New Horizons на Ултима Туле. Композитно изображение, формирано от стотици фотоси, снимани от инструмента LORRI.  Жълтата точка в средата е Ултима Туле, а X маркира идеалното разстояние. По-големият кръг е дистанцията, което щеше да бъде употребявано, в случай че бяха открити рискове. NASA/Johns Hopkins Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute.

В момента New Horizons е на 44,10 астрономически единици от Земята или към 6,11 светлинни часа. Това значи, че въпреки радиовълните да пътуват със скоростта на светлината, ще им трябват повече от 6 часа, с цел да доближат сондата.

Името на обекта идва от митичен остров от средновековни карти и се отнася за място, което се намира отвън границите на познатото. За метеорита се знае, че съставлява погрешно парче канара в астероидния Пояс на Кайпер. Тялото съставлява или два свързани метеорита, или доста близка двойна система, с един метеорит с размер към 20 километра и различен - 18 километра. То има червеникав нюанс и му трябват над 296 години, с цел да извърши една цялостна обиколка на Слънцето.

Повече четете на Наука OFFNews.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР