Навръх Никулден Бургас има нов почетен гражданин. Това е композиторът,

...
Навръх Никулден Бургас има нов почетен гражданин. Това е композиторът,
Коментари Харесай

Бургас се гордее с тези хора!

Навръх Никулден Бургас има нов почетен жител. Това е композиторът, възпитател и диригент Милена Добрева. Тя бе отличена по време на тържествената сесия на локалния парламент, съобщи кореспондент на Burgas24.bg .

" С неспокойствие одобрявам тази висока чест и това високо самопризнание. Безкрайно благодаря. Това, което върша е не с мисъл за премия, а с мисълта да работя за обичания Бургас, да работя за моята обичана музика с такива прелестни надарени младежи и деца, родени в Бургас. Това е висока чест и самопризнание и огромна отговорност ", сподели при награждаването Добрева.

Още няколко заслужили бургазлии получиха през днешния ден награди на тържественото никулденско съвещание на ОбС-Бургас.  С оценката " Ключът от Кулата “ бяха удостоени Ваньо Вълчев, Иван Бахчеванов,  Симеон Димитров и Янчо Проданов. С почетен плакет на Община Бургас бяха удостоени  Радостин Дамасков и Стойчо Кьосев. А почетна значка на Община Бургас получи Димитър Кандилов.

Милена Добрева е родена в Бургас. Учи поп и джаз пеене, а също музикални медийни технологии и тонрежисура. Завършва Майсторския клас за хорови диригенти в Германия с началник Маестро Фрийдер Берниус. Добрева основава и управлява две емблематични за Бургас вокални обединения - " Морски песъчинки “ и Вокален отбор " Фортисимо “. С тях печели призови места в национални и интернационалните музикални състезания и фестивали. Безброй са златните медали и гран при победи на " Фортисимо “ от целия свят. Те станаха и двукратни международни първенци в категории " Вокални ансамбли и камерни хорове “ и " Фолклор и акапела “ на Световните хорови игри в Антверпен – Белгия.

Другият огромен сполучлив план на Милена Добрева е детската Вокална групировка " Морски песъчинки ". Тя впечатлява с богатия си и разнороден репертоар в разнообразни стилове – обработен български фолклор, поп и рок музика, детска занимателна музика, акапелни осъществявания в разнообразни жанрове. Има издадени четири албума. Носител е също на многочислени призови места в национални и интернационалните състезания и фестивали.

Милена Добрева прави звукозапис, обработка и мастер на многочислени албуми на фолклорни сформира, госпъл обединения, както и на самостоятелни, разнородни по род реализатори. Композитор и аранжор на известни и детски песни – наградени на многочислени национални състезания.

Талантливата бургазлийка е притежател на първа премия на състезанието " Учител на годината " на Република България 2008 година, влиятелната премия " Бург на годината – 2018 “, както и Награда за диригентско майсторство.

Ваньо Вълчев е стихотворец, публицист, театрал, кино и ефирен режисьор, публицист.  Съосновател и ръководител на Дружество " Български публицист " в Бургас. Той е измежду учредителите на сдружението " Бургаска писателска общественост “. Ваньо Вълчев е прочут като най-безмилостен сатирик и най-нежен лирик. Поетичното му ентусиазъм основава едни от най-пламенните песни в българската известна музика – " Телефонна обич ", " Огън от обич ", " А дали е по този начин “ и доста други. Автор и редактор на над 20 книги с поезия, ирония, разкази, детски стихотворения. Точно преди 20 години Ваньо Вълчев става почетен жител на Бургас, а тази година получава " Ключът от кулата “ за приноса му към развиването на българската просвета и във връзка неговата 85-годишнина.

Иван Бахчеванов е художник, живописец, основател на неповторимата художествена картинна изложба в остарялото учебно заведение в Созопол. Работи в региона на живописта и монументалното изкуство. Почти 40 години е член на Съюза на българските художници. През цялата си креативна кариера взе участие в национални, групови и независими изложения, както и в представителни национални изложения в чужбина. Иван Бахчеванов взе участие в голям брой благотворителни изяви и прави доста дарения на свои произведения. Негови творби са владеене на Националната художествена изложба, както и на галерии по света.

Иван Бахчеванов получава " Ключът от кулата “ за приноса му към развиването на българската просвета и във връзка неговия 70-годишен празник.

Симеон Димитров е мъдрец, интелектуалец, нравствен подарък, артистична персона с неповторима характерност, популярен възпитател – това са дребна част от определенията, с които културен Бургас се обръща към драматурга, режисьор и стихотворец Симеон Димитров. Почетният бургазлия отбелязва две златни годишнини при започване на 2022-ра (5 десетилетия креативен път и 80-годишен юбилей), а десетките му сполучливо осъществени ученици по целия свят са най-голямото завещание за великодушните му уроци.

Симеон Димитров работи като режисьор в едни от най-престижните театри у нас. Негови спектакли са награждавани с национални награди за постановка, сценография и актьорско майсторство. Носител е на премия на Съюза на артистите в България и на голям брой награди за постановка, създател е на лирика и драматургия.

Симеон Димитров ще бъде почетен с " Ключът от кулата “ за приноса му към развиването на българската просвета и във връзка неговия 80-годишен празник.

Янчо Проданов е  бургаски земеделец и зърнопроизводител, също ще получи влиятелното отличие " Ключът от Кулата “. Това става в отговор на благородния жест за безплатно даване на личен парцел – постройката на някогашната земеделска кооперация в кв. " Горно Езерово “, за потребностите на филиала на детска градина " Синчец “, както и за подпомагане за намиране на най-подходящия терен за построяването на новия необятен дом на детското заведение, което към този момент може да одобри всички деца от квартала. Подобни благотворителни начинания остават вечно в историята на всеки град. Г-н Проданов помагаше с дарителски жестове от самото начало на строителството на новата постройка и продължава да оказва помощ на ДГ " Синчец “ – кв. " Горно Езерово “.

Радостин Дамасков е представител на актуалната българска живопис, дребна пластика и монументална статуя. Дамасков е основал три емблематични произведения за Бургас: " Нулевият километър “ - Пъпът на Бургас – произведение, сложено в средата на централната градска част през 2011 година

Друго емблематично за Бургас произведение на Дамасков е паметникът на Петя Дубарова в Морската градина, направен след извоюван конкурс.Най-новата огромна творба на Радостин Дамасков е светският монумент на Александър Георгиев – Коджакафалията, който беше открит през септември тази година. С него бургаската общност отдава респект към личността и делото на най-големия покровител на града.

Радостин Дамасков получава ПОЧЕТЕН ПЛАКЕТ на Община Бургас за приноса му към развиването на българската просвета и сътворяването на паметника на Александър Георгиев – Коджакафалията.

Стойчо Кьосев е основател на философския клуб " Сократ ". Той започва през 1984 година с възпитаници от Техникума по индустриална химия. Клубът бързо набира известност и на идната година сбирките стартират да посещават и възпитаници от Английската, Немската и Руската гимназия.

След основаването на Бургаски свободен университет, клуб " Сократ “ организира там две студентски метафизичен конференции със доста интернационално наличие – най-много от Норвегия, само че също по този начин от Португалия, Англия, Чили. От Клуба произлиза 10 доктори на науките, 10 професори и доценти от разнообразни университети в България и чужбина.

През актуалната 2022 година някогашни участници в Клуба и изявени философи, свързани с Бургас, започват самодейност, наречена “Философите на Бургас ", чиято цел е да озвучи наличието на филантропичното познание в пъстрата палитра на артистичност, живописност и свободомислие, по този начин присъщи за Бургас.

Стойчо Кьосев получава ПОЧЕТЕН ПЛАКЕТ на Община Бургас за дългогодишната му преподавателска активност и основаването на философския клуб " Сократ “.

 С почетна значка на Община Бургас бе почетен Димитър Кандилов. В първите дни на октомври тази година, на варненския плаж се случва случай, който за малко да приключи трагично, в случай че не е била бързата реакция на двама 19-годишни младежи, единият от които бургазлия. Около среднощ, разхождайки се край брега на морето, те виждат жена, която внезапно се хвърля в морето. Младежите подхващат всичко належащо, с цел да провеждат спасяването ѝ и дружно съумяват да извадят изпадналата в безсъзнание удавница на брега, където ѝ оказват първа помощ. Те са Станислав Иванов от Поморие и Димитър Кандилов от Бургас. Тяхната бърза и навременна интервенция довежда до спасяването на човешки живот.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР