Навръх 70-ия си рожден ден проф. Никола Филчев изглежда точно

...
Навръх 70-ия си рожден ден проф. Никола Филчев изглежда точно
Коментари Харесай

Проф. Никола Филчев пред „Труд“: Вървим към революция

Навръх 70-ия си рожден ден проф. Никола Филчев наподобява тъкмо толкоз деятелен, колкото беше, когато стоеше отпред на прокуратурата. И явно все по този начин не обича да си губи времето с празни приказки. Отначало отхвърля внезапно поканата за изявление във връзка кръглата му годишнина: „ Повод може да бъде годишнината от рождението на светеца бунтовник Васил Левски – отсича – или годишнината от разстрела на гениалния стихотворец Никола Вапцаров, която беше завчера, само че не и моят рожден ден. Не и раждането на една от милиардите мравки на тази земя. “ После склонява въпреки всичко на диалог и той се оказва доста забавен, предстоящо.

– Какво виждате, професор Филчев, като хвърлите взор към годините обратно?
– По-смислено е да се запитаме накъде отиваме, г-жо Заркова.

– Накъде отиваме, съгласно вас?
– Вървим към гражданска война.

– Към гражданска война? Вие – съществено ли?
– За да обясня съществено обстановката в България, ще ви напомня някои азбучни положения на историческия материализъм.

– Историческия материализъм? Диалектическия материализъм?… Връщате ме много обратно във времето, когато учех в Софийския университет. Моят випуск май беше последният, в който се изучаваха тия предмети.
– Да, към този момент 30 години диалектиката не се учи от студентите в България. Причината е, че с диалектика се занимават и Маркс, Енгелс, и Ленин. А не трябва да дразним почитаемия господин Сорос. Все отново той дава парите.

Цялото изявление четете в броя на вестник „Труд“ в четвъртък.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР