Наводненията в цяла Източна Африка убиха десетки хора и разселиха

...
Наводненията в цяла Източна Африка убиха десетки хора и разселиха
Коментари Харесай

Смъртни случаи и разселване при наводненията, засегнали Източна Африка

Наводненията в цяла Източна Африка убиха десетки хора и разселиха десетки хиляди, което акцентира засилващите се климатични опасности в засегнатия от суша район, оповестиха филантропичните организации в понеделник.

Наводненията в Кения през уикенда изкорениха десетки домове, унищожиха стотици акри земеделска земя и убиха минимум 15 души в страната, съгласно Обществото на Червения кръст на Кения.

Продължавайте да четете

лист от 4 детайла Най-малко шестима починали в Италия заради проливни дъждове и мощни ветрове в Европа Поне 27 починали, откакто урагана Отис удари мексиканския Акапулко Снимки: Повече от година след Наводнения в Пакистан, оживелите се борят с безпокойството за климата Обзор от Близкия изток: Израел опустошава Газа след офанзивата на Хамас завършек на списъка

Проливен дъжд опустоши нормално сухата страна, изпращайки води, които раздраха цели села и измиха улиците. Бедствието принуди 4000 фамилии да се изтеглят от домовете си, оповестяват локалните медии.

Обществото на Червения кръст на Кения, което дава филантропична помощ в страната, също означи, че 1000 животни са били убити и минимум 97 хектара земеделска земя са били унищожени от дъжда.

Наводненията не престават да засягат и прилежащите източноафрикански страни, като десетки умират в Етиопия и Сомалия.

Според районното държавно управление на Етиопия повече от 20 души са починали, а над 12 000 други са били принудени да изоставен домовете си в района на Сомалия заради неочаквани наводнения през този дъждовен сезон.

В Сомалия тежки наводнения по време на този дъждовен сезон, който продължава от октомври до декември, разселиха над 113 000 души и „ засегнаха краткотрайно “ стотици хиляди, заяви Службата на Организация на обединените нации за съгласуваност на филантропичните въпроси (OCHA). < /p>

Югозападните щати и Джубаленд са най-тежко наранени, с общо към 536 608 наранени души, сподели OCHA.

По-рано тази година наводненията принудиха 250 000 души да изоставен домовете си, откакто река Шабел в централна Сомалия излезе от крайбрежията си и потопи град Беледуейн.

Феноменът Ел Ниньо

OCHA сподели предишния месец, че източна Африка евентуално ще се сблъска с по-обилни от естествените дъждове през интервала октомври-декември заради феномена Ел Ниньо.

Ел Ниньо е метеорологичен модел, обвързван с нараснала топлота в международен мащаб, както и суша в някои елементи на света и проливни дъждове на други места.

Африканският рог е един от най-уязвимите райони от изменението на климата, като рисковите климатични феномени стават все по-чести и интензивни.

От края на 2020 година Сомалия, както и елементи от Етиопия и Кения страдат от най-голямата суша в района от 40 години.

В края на 2019 година минимум 265 души починаха и десетки хиляди бяха разселени по време на два месеца на безмилостни превалявания в няколко страни в Източна Африка.

Екстремното време засегна близо два милиона души и отнесе десетки хиляди добитък в Бурунди, Джибути, Етиопия, Кения, Сомалия, Южен Судан, Танзания и Уганда.

„ Промените в климата вършат наводненията по-чести и тежки “, съобщи сдружението на Червения кръст на Кения след последното ненадейно наводняване. „ Има незабавна потребност да се влага в ограничения за адаптиране към климата, с цел да се защитят общностите от опустошителните въздействия на наводненията и други неподходящи климатични условия. “

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР