Наводненията на къщи на улица Петко Д. Петков в Средец,

...
Наводненията на къщи на улица Петко Д. Петков в Средец,
Коментари Харесай

Стана ясна причината за наводнените къщи в Средец

Наводненията на къщи на улица " Петко Д. Петков " в Средец, са заради противозаконни включвания в канализацията, съгласно специалисти от общината. Фирмата реализатор на канализацията, си е свършила работата, разяснява пред БНР Живка Маврова от строителен контрол към Община Средец.
Живущите на улицата се оплакват, че след всеки дъжд дворовете и приземните етажи се пълнят с фекални води. " Наклоните са спазени, пристигна камера от ВиК, ревизираха се, почистиха се шахти. Канализацията, за избран интервал нямаше проблем ", изяснява Маврова.
Според проектантът на канализацията инж. Валентина Братанова, по задание на общината, е планувано на тази улица да се построи единствено битова канализация. " Тъй като има надолнище по посока на дерето, дъждовните води са включени в дъждоприемни канавки. Дъждовните води от покривите ви не би трябвало да се включат там, тъй като канализацията не е изчислена за такива води ", разяснява Братанова.
Комисия ще откри има ли противозаконни включвания на дъждовни води към битовата канализация, разяснява кметът Жабов. За него, планът е изпълнен съгласно всички условия. " При повишение на водите в самия водопровод, тя или ще издигне шахтата или ще се върне и ще търси място от където да излезе - и излиза в дворовете им ", изяснява той.
" Те споделиха, че се наводняват от битовата канализация с фекални води. Не се наводняват от тоалетните, което е обикновено тоалетната да бъде обвързвана с мръсната канализация и при повишение на равнището, да избие в тоалетните. Това значи, че при тях някъде има противозаконни отклонения, които са включени към битовата канализация ", добавя кметът.
За пострадалите, комисията е опит на общината за заплашване и да изкара тях отговорни. Жителите имат вяра, че може да се употребяват средства от застраховката на проектанта и да се отстранят вредите по канализацията.
Община Средец смята, че с цел да се вземат някакви средства, би трябвало да се влезе в съда, " да я осъдите и въз основа на застраховката, да ви се изплатят тези пари ".
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР