Наводнения заляха още части от Бангладеш и североизточната част на

...
Наводнения заляха още части от Бангладеш и североизточната част на
Коментари Харесай

Наводнения заляха още части от Бангладеш и Индия, милиони хора са хванати в капан с намаляваща храна


Наводнения заляха още елементи от Бангладеш и североизточната част на Индия през днешния ден и управляващите се пробват да доближат до повече от 9,5 милиона души, хванати в капан с намаляващи ресурси от храна и питейна вода след траялите с дни интензивни превалявания, съобщи Ройтерс, базирайки се на информация от публични представители.

Особено проливни мусонни дъждове предизвикаха най-тежките наводнения от повече от век в някои елементи на Бангладеш и предизвикаха гибелта на минимум 69 души през последните две седмици там и в щата Асам в североизточната част на Индия. " Хората са без храна. Нямат даже достъп до питейна вода, откакто наводненията заляха всички кладенци ", сподели в телефонно изявление пред Ройтерс Абу Бакар, гражданин от североизточната част на Бангадеш.

Премиерът Шейх Хасина Вазед през днешния ден огледа от въздуха някои от потърпевшите от наводнения райони и по малкия екран бяха излъчени фрагменти, на които се виждат големи площи, залети от мътна вода.

Сезонът на мусоните в Южна Азия е сред юни и октомври. Той носи проливни дъждове, които постоянно предизвикват наводнения, изключително в ниско ситуирани региони като Бангладеш, където придошли реки, извиращи от Хималаите, постоянно излизат от крайбрежията си. Екстремните климатични феномени са все по-често срещани в Южна Азия и природозащитници предизвестяват, че смяната на климата би могла да докара до още по-тежки бедствия.

Атикул Хак, генералният шеф на бангладешкия Отдел за ръководство на бедствията сподели, че са били наводнени още три области в северната и централната част на страната. " Местната администрация, дружно с армията, военноморските сили, полицията, пожарната, чиновници на незабавната помощ и доброволци организират интервенции по избавяне и оказване на помощ ", сподели той. Наводненията в района на град Силхет са най-тежките от повече от век насам и Детският фонд на Организация на обединените нации сподели, че 90% от здравните институции там са били наводнени и случаите на болести от пренасяни по вода заболявания се усилват. УНИЦЕФ сподели, че незабавно търси 2,5 милиона $, с цел да се оправи със незабавната обстановка в Бангладеш и работи с държавното управление за образуване на доставки на таблетки за филтриране на вода, незабавни медицински консумативи и съдове за запазване на вода. " Четири милиона души, в това число 1,6 милиона деца, хванати в капан от неочакваните наводнения в североизточната част на Бангладеш, незабавно се нуждаят от помощ " се споделя в изказване на УНИЦЕФ.

В щата Асам в прилежаща Индия наводнения блокираха три области в долината Барак и в някои елементи на главния град в района Силчар водата е с дълбочина до кръста, оповестиха локални управляващи и поданици. Индийската войска и паравоенни формирования са били изпратени, с цел да оказват помощ при избавителните интервенции, и са евакуирали към 1000 души през последните 72 часа, сподели формален представител. По информация на държавната Индийска метеорологична работа в Асам и прилежащия щат Мегхалая преваляванията са 134 % над междинното равнище за това време на годината. Около 4,7 милиона души са били принудени да изоставен домовете си в Асам и към 330 000 са се приютили в убежища, сподели държавното управление.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР