До 25 души са блокирани под срутен храм в Северна Индия, тъй като проливни дъждове убиха 16 души

...
Наводнение причини срутването на храм в северния индийски щат Химачал
Коментари Харесай

Наводнение причини срутването на храм в северния индийски щат Химачал Прадеш в понеделник, убивайки девет души и оставяйки до 25 други в капан сред развалините. Проливни дъждове убиха още седем души на други места в щата.

Храмът в столицата на щата Шимла, популярна туристическа зона, се срути около 8 часа сутринта местно време, каза главният министър на щата Суквиндер Сингх Сукху пред индийската информационна агенция ANI по време на посещение на мястото на храма в понеделник.

Телата на загиналите са извадени и „местната администрация работи усърдно, за да разчисти отломките“, Суху публикува в X (известен преди като Twitter) в понеделник.

Петима души са били спасени, но около 20 до 25 души остават блокирани, като спасителните дейности са в ход, добави той.

 Спасители отстраняват кал и отломки, докато търсят хора, за които се опасяват, че са блокирани след свлачище близо до храм в покрайнините на Шимла, щата Химачал Прадеш, понеделник, 14 август 2023 г. Спасители отстраняват кал и отломки, докато търсят хора, за които се опасяват, че са блокирани след свлачище близо до храм в покрайнините на Шимла, щата Химачал Прадеш, понеделник, 14 август 2023 г. Прадип Кумар/AP

Още седем души загинаха в окръг Солан в понеделник след разрушаване на облаци, Сукху публикува на X в понеделник, като каза, че е „съкрушен да чуе за загубата“.

„Наредихме на властите да осигурят цялата възможна помощ и подкрепа на засегнатите семейства по време на този труден период“, добави Суху.

„Призовавам хората да останат на закрито, да не се приближават до реки и райони, застрашени от свлачища“, каза Суху.

Служители на пътната полиция също призоваха обществеността да избягват пътувания поради продължаващия силен дъжд, като индийският метеорологичен отдел издаде червена тревога за щата.

Видеоклипове и изображения, споделени в социалните медии, показват разрушени пътища и паднали дървета, докато водата, бликаща от планините, изпраща огромни камъни.

Химачал Прадеш е един от най-засегнатите щати през този сезон на мусоните. През юли повече от 30 души в щата бяха убити след внезапни наводнения и свлачища.

Някои учени казват, че климатичната криза, причинена от човека, прави сезона на мусоните в Индия по-хаотичен и хаотичен.

Тара Субраманиам от CNN допринесе за репортажите.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР